Niet De Wever, Francken of Di Rupo is de populairste politicus van het land, maar wel Pascal Arimont: “Niemand in Vlaanderen heeft van mij gehoord”

Foto: BELGA

Niet Bart De Wever, Elio Di Rupo of Hilde Crevits is de populairste politicus van ons land. Die eer is weggelegd voor Pascal Arimont. Wie, zegt u? Een Europarlementslid uit Sankt Vith, in de Oostkantons. Zondag kleurde in zijn kieskring 22,07 procent van de kiezers het bolletje naast zijn naam in. “Ik ken hen bijna allemaal persoonlijk.”

“Ik? De populairste politicus van het land? Een man uit de Oostkantons die Bart De Wever en de andere politici van dit land achter zich laat op het vlak van populariteit?” Pascal Arimont (44), al 5 jaar zetelend voor de Europese Volkspartij in het Europees Parlement, kan zijn oren niet geloven als we hem met het nieuws bellen.

Penetratiegraad

Zijn populariteit blijkt uit de penetratiegraad. Die berekening drukt in procenten uit hoeveel van de kiezers in een kieskring voor een bepaalde kandidaat hebben gekozen. Zo zie je los van de grootte van de kieskring wie zich echt de populairste politicus van het land mag noemen. Zijn 8.992 voorkeurstemmen in de Duitstalige kieskring zijn absoluut niet van de orde van het aantal voorkeurstemmen van Bart De Wever (242.386) in Vlaanderen of Paul Magnette (258.794). Maar hij is wel de enige voor wie meer dan 22 procent van alle kiezers in een kieskring hebben gestemd.

“In de Duitstalige kieskring gaan om en bij de 57.000 mensen stemmen. Ik ga er prat op dat ik er een groot deel van ken of dat ik met de meeste kiezers een persoonlijke link heb. Veel van hen kom ik ook geregeld tegen. Op een feest, op de voetbal of aan de schoolpoort. Ik sta dus in direct contact met mijn kiezers. Ik vind dat heel positief. Want ik heb hard gewerkt sinds 2014 en ben dat de komende jaren opnieuw van plan in Europa. Ik heb veel verwezenlijkt en heb daarover ook goed gecommuniceerd met hen. Wie dat in zo een kleine kieskring niet doet, zal daar ook voor afgestraft worden.”

Goed verhaal

Niet dat Pascal Arimont nu grote waarde hecht aan zijn nieuwe titel van populairste politicus van het land. “Mensen zullen hun ogen nogal fronsen als ze mijn naam zien en daarna lezen dat ik de populairste politicus van het land ben. Natuurlijk is er niemand in Vlaanderen die al ooit van me heeft gehoord.”

Arimont vindt het natuurlijk wel een goed verhaal. Een leuke anekdote die hij naar eigen zeggen zeker aan zijn kinderen en later kleinkinderen wil vertellen. “Maar verder hecht ik geen waarde aan mijn ‘nieuwe titel’. Want het zou niet terecht zijn om mij te meten met die grote namen. Ik ken het principe van de penetratiegraad. Het is wetenschappelijk. Maar toch vind ik het nog altijd appels met peren vergelijken. Ik hecht persoonlijk meer waarde aan mijn persoonlijke resultaat. En het mandaat dat ik opnieuw kreeg om de belangen van de streek hier en bij uitbreiding het land in Europa te verdedigen.”

Laad meer berichten...