Prins Laurent: “Miljarden worden slecht beheerd, we zouden meer kunnen doen voor daklozen en migranten”

Bron © BELGA

“We zouden nog veel meer voor daklozen kunnen doen, als de vele miljarden euro’s waarover de overheid beschikt, beter zouden besteed worden.” Dat zei prins Laurent dinsdagmiddag toen hij met het Herschamteam van de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene op stap was en een dakloze zag zitten.

“Het Herschamteam - bestaande uit vier politie-inspecteurs bij het Brusselse korps - doen uniek werk”, zegt de prins. “Ik denk niet dat er elders op de wereld zo een team bij de politie bestaat dat actief op zoek gaat naar daklozen op straat met de bedoeling om ze opnieuw in de samenleving te laten integreren of de draad van een geregeld leven weer te laten oppikken.”

Het Herschamteam werd in 2003 opgericht bij de metro-brigade en werd vervolgens in 2010 geïntegreerd in de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Voor de naam haalde oprichter Nico Lauwers destijds zijn inspiratie uit een online game waarin de figuur Hersham, de beschermheer van de verstotenen, optrad.

“Wij zorgen ervoor dat de daklozen opnieuw papieren krijgen, want die heb je nodig om je bestaan bij de administratie te bewijzen en zo recht te krijgen op bijvoorbeeld uitkeringen”, zegt inspecteur Chris Vanderhaute van Herscham. “95 procent van ons werk is preventief, slechts 5 procent is repressief”, voegt inspecteur Guido Geraerts daar aan toe. Volgens commissaris Christian Raes, de baas van de afdeling, leven er naar schatting in Brussel-Stad zo’n 1.000 mensen op straat. In de Brusselse 19 gemeenten zijn het er naar schatting 4.500.

“Ik kan maar niet begrijpen dat in onze welvarende hoofdstad vele gebouwen leeg staan, terwijl er anderzijds duizenden mensen op straat leven”, zegt prins Laurent. “Dat tart toch alle verbeelding. Als je dan weet dat er vele miljarden euro slecht besteed worden, dan is het pas helemaal erg te moeten vaststellen dat er mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Er zou zoveel meer kunnen gedaan worden voor daklozen met geld dat nu slecht beheerd wordt.”

Werk afgepakt

De wegen van het Herschamteam en de stichting van de prins hebben mekaar enige tijd geleden gekruist, omdat daklozen vaak een hond hebben. “Die honden betekenen heel veel voor de daklozen. Het is vaak hun enige gezelschap, hun enige bron van warmte en affectie”, zegt de prins. “Ik betreur het overigens dat mensen soms in instellingen geweigerd worden, als ze een huisdier willen meebrengen.”

De politiemensen zijn blij met de erkenning die ze van de prins, en via de prins van het grote publiek krijgen. “Ik doe dit, omdat ik graag mensen wil helpen die het moeilijk hebben in de samenleving”, zegt prins Laurent. “Ik zou nog graag veel meer doen. Ik heb er altijd voor geijverd om projecten te realiseren in landen als Afrika en Azië waarvan de lokale bevolking beter wordt. Door er expertise te brengen waarmee ze hun lot kunnen verbeteren. Ik denk dat heel wat vluchtelingen en migranten niet naar hier zouden komen als ze werk en mogelijkheden in eigen streek zouden hebben. Daar wil ik voor zorgen. Dat deed ik ook tot voor kort.... Maar jammer genoeg hebben politici mijn werk afgepakt. Ik vind dat dit eigenlijk niet kan.”

bekijk ook

Verrassing voor bezoekers LEGO-beurs wanneer prins en Laurent en zoon Nicolas komen opdagen

Prins Laurent: “Claire is drukbezet”

Prins Laurent gunt koning Albert geen blik waardig bij aankomst Koningsdag

AANGERADEN
Meest recent