Wat moet u onthouden van dag drie op Roland Garros? Exit Flipper, de zalm van Laaksonen en Osaka bibbert

Foto: Photo News

In Parijs stond dag drie van Roland Garros op het programma. Kirsten Flipkens was de enige landgenote aan de slag in de Franse hoofdstad. Wat moet u verder nog weten van deze druilerige dinsdag?

De Belgen?

De eenzame Belg die dinsdag aantrad, redde het niet. Kirsten Flipkens (WTA 64) betaalde tegen Monica Puig (WTA 59) de tol voor een manke voorbereiding: 6-1, 7-5. Eerst had ze in Instanboel, vermoeid na haar prachtprestatie in de Fed Cup tegen Spanje, moeten opgeven; vervolgens liep ze in het natte Nürnberg een verkoudheid op. “Waardoor ik in totaal toch een week of vier miste”, zuchtte de 33-jarige Kempense. In set 2 stond ze 3-0 achterop, vooraleer ze zich oprichtte. “Het was al een half mirakel dat ik zelfs nog voor de set kon serveren.” Maar een nieuwe lading unforced errors bleek uiteindelijk toch fataal. Gras boven gravel? Flipkens twijfelt geen seconde. “Op Roland Garros heb ik nooit mijn beste niveau gehaald.” Dus gaat nu alle aandacht naar de voorbereiding op haar favoriete zomerplek: Wimbledon.

De vedetten?

Naomi Osaka (WTA 1), winnares van de twee voorbije majors, kwam met heel veel schrik vrij tegen Anna Karolina Schmiedlova (WTA 90): 0-6, 7-6 (7-4), 6-1. In de eerste set werd de Japanse weggeblazen als een krijttekening in een regenstorm en in de tweede beurt had ze een tiebreak nodig om in het tornooi te blijven. Dan brak de weerstand bij de Slovaakse.

Wat moet u onthouden van dag drie op Roland Garros? Exit Flipper, de zalm van Laaksonen en Osaka bibbert
Naomi Osaka. Foto: Photo News

Als de Big Three afhaken, hoort Alexander Zverev (ATP 5) bij de voornaamste gegadigden voor de vacante troon, maar in de majors wil het nog niet echt lukken. Verder dan een kwartfinale in het topkwartet bereikte hij nog niet. Dinsdag moest de 22-jarige Duitser meer dan vier uur wroeten – dat is bijna drie keer langer dan David Goffin in diens openingsmatch – om de Australiër John Millman af te houden. Temperamentje ook, die Zverev. Toen het even niet lekker draaide, molesteerde hij zijn racket.

En wat nog?

Wat moet u onthouden van dag drie op Roland Garros? Exit Flipper, de zalm van Laaksonen en Osaka bibbert
Henri Laaksonen Foto: EPA-EFE

Henri Laaksonen, een 27-jarige Zwitser, mag donderdag opdraven tegen Novak Djokovic, ’s werelds nummer 1. De landgenoot van Roger Federer kende vorig jaar een bizarre vorm van voedselallergie. Laaksonen, die de eerste 16 jaar van zijn leven in Finland doorbracht, was opgegroeid met zalm als zijn voornaamste voedselbron. Zelfs als volwassene was dat zijn favoriete schotel, maar vorig jaar bleek hij na het nuttigen van een portie zalm extreme gewrichtspijnen te ontwikkelen, die hem dagenlang aan bed kluisterden. Na wat culinaire experimenten bleken vis en zeevruchten de boosdoener te zijn, waardoor ze prompt uit zijn dieet vlogen. Zal de Zwitser een hapje zijn voor een Djokovic op recordjacht?

Wat biedt woensdag?

Twee Belgen tegen twee tieners. Elise Mertens krijgt om 11u de 16-jarige Française Diane Perry (et le tout Paris) tegenover zich. Gezien het verschil in ranking (WTA 20 vs WTA 457) en ervaring mag Mertens niet struikelen. Meteen daaropvolgend bekampt David Goffin (ATP 29) de 19-jarige Serviër Miomir Kecmanovic (ATP 85). Voor de de andere Belg aan de Boulevard d’Auteil geldt eenzelfde analyse als voor Mertens. In ronde drie wacht hem allicht Rafael Nadal, de jarenlange primus van Parijs.

Door Marc Vermeiren in Parijs
  • Meest recent