Abonnee worden? Kies je leesformule

29/05/2019 - BV&Co
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 © VRT

Marcel Vanthilt “te bang” voor een MRI-scan

Voor zijn programma Op naar de 100! dacht Marcel Vanthilt (61) een MRI-scan te laten nemen van zijn hersenen, maar daar stak zijn claustrofobie een stokje voor.

Met een MRI-scan kunnen artsen de binnenkant van een menselijk lichaam in kaart brengen. Voor zo’n scan word je in een tunnel geschoven en worden er met een magneet en radiogolven “foto’s” van je binnenkant gemaakt. Marcel Vanthilt wilde zo’n scan laten maken van zijn hersenen omdat hij in zijn zoektocht naar een langer leven ook het belang van geestelijke gezondheid wilde onderzoeken. “Maar die MRI-scan is niet gelukt. Omdat ik last heb van claustrofobie. Minutenlang in zo’n smalle koker gaan liggen: ik had gezegd dat ik het niet zou kunnen. Ze hebben de hersenscan dan maar op een andere manier gemaakt, zonder koker. Mijn hoofd werd in een soort korset gestoken. Veel hebben ze op die scan niet kunnen zien. Dat mijn hersenen niet meer van de jongste waren en dat ik er, zoals veel mensen, te weinig gebruik van maakte.”

De sleutel om jong te blijven is dus je brein actief houden. Onder meer door te sporten, want dat helpt bij de doorbloeding. “Daarom ben ik voor dit programma dansles gaan volgen. En dat was niet alleen goed omwille van de beweging. Het helpt ook om af en toe iets totaal nieuws te doen, iets anders. Of het nu Spaanse les is of macramé (een vorm van handwerk zoals kantklossen, nvdr.). Prikkel je brein met iets totaal nieuws, dat is de boodschap. Neem een andere weg naar de bakker, ik zeg maar iets. Anders valt je brein in slaap, je moet het prikkelen.”

Marcel Vanthilt ontdekt ook de kracht van meditatie: “De belangrijkste les die ik tijdens het maken van dit programma heb geleerd. Ik wist op voorhand dat bewegen en gezond eten een mens jong houden. Maar twee keer twintig minuten per dag je ogen sluiten zonder te slapen: ook dat is gezond. Het geeft je brein de kans tot rust te komen, weg van alle prikkels. Daarom is wandelen zo gezond, je zet de blik op oneindig. Dat geeft rust in je hoofd, je brein kan zo knopen ontwarren. Ik probeer een aantal keren per week te mediteren. Het werkt, ik merk dat het energie geeft. Doen, mensen!” (tdl)

Op naar de 100!, Eén, 20.35 uur

Hoofdpunten