Vlaams Belang voor eerste keer in het paleis. Tom Van Grieken: “Als hij respect toont, wij ook”

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Tom Van Grieken ging woensdagmiddag langs op het paleis voor een gesprek met koning Filip. De Vlaams Belang-voorzitter kwam mooi op tijd voor zijn afspraak om 10.45 uur. Het was de allereerste keer dat Vlaams Belang op audiëntie ging.“Het is normaal dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd wordt bij het staatshoofd”, zei hij.

Op verschillende niveaus vinden audiënties en gesprekken plaats met het oog op de vorming van de volgende regeringen. Het was tot vandaag afwachten of Vlaams Belang ook een uitnodiging in de bus zou krijgen. Uiteindelijk bleek partijvoorzitter Tom Van Grieken toch welkom voor een - wel erg kort - verkennend gesprek.

Vlaams Belang voor eerste keer in het paleis. Tom Van Grieken: “Als hij respect toont, wij ook”
Van Grieken kwam mooi op tijd en te voet aangewandeld. Foto: mvdr

Gsm-nummer vragen

“De uitnodiging kwam vanochtend pas om negen uur”, zegt de politiek secretaris van Van Grieken. “Ik moest het telefoonnummer van de voorzitter geven, want de koning had dat nog niet.”

Van Grieken kwam mooi op tijd en te voet aangewandeld. “Als de koning respect toont door ons uit te nodigen, toon ik respect door daar op in te gaan”, zei hij. “Het is de normaalste zaak van de wereld dat de partij die de verkiezingen heeft gewonnen, uitgenodigd wordt bij het staatshoofd. Ik ga iets normaals niet uitroepen als iets heel speciaals. Ik ga gewoon luisteren, dan zullen we zien.”

Intussen is de ontmoeting afgelopen, ruim twintig minuten na de geplande afspraak. Dat is iets sneller dan voorzien. “Het was een korte ontmoeting, een aangenaam en rustig gesprek”, zei Van Grieken daarover. “Ik heb op de vragen geantwoord die de koning mij gesteld heeft, maar ik ga dat hier niet bespreken.” Veel tijd om het korte onderhoud te laten bezinken is er niet, op de middag wordt de partijvoorzitter verwacht bij Bart De Wever.

Eerste keer

Vlaams Belang is nog nooit bij de koning op audiëntie geweest. In 1978 kreeg toenmalig Vlaams Blok-voorzitter Karel Dillen een uitnodiging, maar hij weigerde die toen. Na de forse overwinning van de partij bij de afgelopen verkiezingen op zondag, gingen steeds meer stemmen op dat Vlaams Belang niet uitnodigen een slecht signaal van ’s lands vorst zou zijn. Al zag CDH-voorzitter Maxime Prévot het liever anders. “Het simpele feit dat de voorzitter van Vlaams Belang door de poorten van het koninklijk paleis mag stappen, bezorgt me koude rillingen”, zei hij. “Maar je kan het de koning moeilijk kwalijk nemen, gezien de resultaten in het noorden van het land.”

Een telefonische uitnodiging van de koning komt altijd pas kort voor de eigenlijke audiëntie. De partijvoorzitters worden tijdens de verkenningsronde dan ook geacht om zich steeds ter beschikking te houden. Na Van Grieken wordt ook nog PVDA-voorzitter Peter Mertens op het paleis verwacht, omstreeks 11.45 uur. Daarna zijn alle partijvoorzitters langs geweest, en is het wachten op de volgende zet van de koning.

(lees verder onder de video)

Ook Bart De Wever doet voort

Op Vlaams niveau zet ook N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn gesprekken voort. Hij ontvangt woensdag Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en CD&V-voorzitter Wouter Beke. Om 13.00 uur ziet hij zijn partijgenoten en ondervoorzitters Lorin Parys en Cieltje Vanachter. Daartussen komt Van Grieken dus nog op gesprek.

Ook in Franstalig België starten PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort de gesprekken met het oog op de vorming van een Brusselse regering. Om 11 uur ontvangen ze Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi en om 15.00 uur praten ze met Brussels MR-voorzitter Didier Reynders. In Wallonië schiet PS woensdag uit de startblokken. Elio Di Rupo en Paul Magnette krijgen tussen 12.00 en 14.00 uur MR-voorzitter Michel op bezoek in het Waals parlement in Namen. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het de beurt aan Ecolo-voorzitters Khattabi en Jean-Marc Nollet.

Door evdg, mvdr
VOOR ABONNEES
Laad meer berichten...