Borstbeeld van Hergé onthuld in wijk van zijn kindertijd in Etterbeek

Bron © BELGA

Foto: BELGAONTHESPOT

Etterbeek -

Een borstbeeld van Hergé is woensdag op het Theuxplein in Etterbeek onthuld door onder anderen burgemeester Vincent De Wolf en de weduwe van de striptekenaar, Fanny Rodwell.

Georges Remi werd op 22 mei 1907 geboren op het nummer 25 van de toenmalige Cranzsraat, die vandaag Philippe Baucqstraat heet. De schepper van Kuifje “verhuisde verscheidene keren in zijn kindertijd, maar altijd in dezelfde wijk van onze gemeente”, aldus de burgemeester. “Hergé is echt een kind van Etterbeek en tot vandaag getuigden alleen een herdenkingsplaat op zijn geboortehuis en de naam van onze gemeentebibliotheek daarvan.”

Perfectie

De buste werd gebeeldhouwd door Nat Neujean, die een jaar geleden stierf. Zijn zoon Bertrand Neuman verzekerde dat zijn vader het erg gewaardeerd zou hebben dat het werk een plaats in de publieke ruimte krijgt. “Hij zei me: ik heb de Hergé gevat die men minder kent, angstig, soms wat gedeprimeerd, die de perfectie zocht ... Hij hield er niet van gefotografeerd te worden, hij zei dat ze niet hem maar zijn personages moesten tonen. Maar toen hij de buste zag, zei hij dat hij een exemplaar wou (...) en hij kreeg er één in 1958.”

Een werkgroep in opdracht van het schepencollege stelde voor een aantal straten rond het kunstwerk symbolisch te herdopen en namen te geven van personages uit de avonturen van Kuifje. Het Theuxplein wordt aldus symbolisch het Hergéplein.

(belga)

AANGERADEN