Leider Carapaz geeft zichzelf verjaardagscadeau van 7 seconden: “Aanval was niet gepland”

Foto: Photo News

Movistar blijft in de bergritten on winning streak. Op de slotklim naar Antelselva snelde Mikel Landa weg. De nummer vier in de stand loopt zo seconden in op nummer drie Primoz Roglic. Ook leider Richard Carapaz deed alweer een goeie zaak. Hij bouwde zijn voorsprong op Vincenzo Nibali en Primoz Roglic uit met zeven seconden.

Bekijk ook onze digitale wielergids.

Richard. Proficiat met jouw verjaardag en de tijdswinst. Viel je aan omdat je merkte dat Nibali niet op zijn best was?

“Ik denk dat er vandaag niemand met een supergevoel rond reed. De Mortirolo-rit van gisteren was enorm zwaar, zeker door de regen en de koude. Ik zag vandaag veel vermoeidheid in het peloton. We hadden vandaag het plan om niet aan te vallen, tenzij er zich een unieke kans aandrong. Toen ik Miguel Angel Lopez zag versnellen, besloot ik te volgen. Ik was zelf een beetje verbaasd dat de rest niet kon volgen.”

Verbaasd… Waarom? Je bent al een hele tijd de beste klimmer in de Giro?

“Dat wil ik niet zeggen. Lopez is ook een hele goeie klimmer. Ik wou hem in de eerste plaats counteren, om de aanval en mogelijke podiumplaats van Landa te beschermen. Toen ik merkte dat de rest niet volgde, besloot ik mee rond te draaien. Elke extra gezonnen seconde is leuk.”

Hoeveel voorsprong heb je nodig voor de tijdrit in Verona?

“De voorsprong van 1’54” lijkt mij wel genoeg, maar als de kans zich voordoet ga ik niet aarzelen om in de twee bergritten van zaterdag en zondag nog wat tijdswinst te nemen.”

Je wordt de Claudio Chiappucci van Zuid-Amerika genoemd. Ken je hem eigenlijk?

“Neen. Van de klimmers uit de generaties voor ik aan wielrennen deed, ken ik enkel Marco Pantani. Ik vond het mooi hoe hij klom en vooral hoe snel. In Bergamo hebben ze mij een foto van Chiappucci getoond en ik moet toegeven dat er wel een paar uiterlijke gelijkenissen zijn.”

Hoe is jouw verstandhouding met je Movistar-knechten Landa en Carretero?

“De sfeer in onze ploeg is fantastisch. We tonen dat we goed georganiseerd zijn. We zijn deze Giro een machine. Mikel en ik hebben al veel goed samen gewerkt. Ik vond het fijn dat hij vandaag tijd terug nam op Roglic. Het zou prachtig zijn mocht hij ook nog op het eindpodium belanden. Carretero is een goeie vriend van mij. Dat geldt ook voor de andere Movistar-renners. Onze ploeg is één grote familie.”

Vorig jaar werd je na jouw ritzege en vierde plaats in de Giro al opgevoerd in Ecuadoraanse tv-shows. Kan je je inbeelden hoe het gaat zijn mocht je de Giro winnen?

“In Ecuador is het wielrennen weinig bekend. Het bestaat bijna niet. Dat ik nu de roze trui draag, is voor vele mensen een verrassing. We hebben wel grote atleten in andere sporten, en nu word ik meer en meer bekend. Hopelijk is dit een kentering om in Ecuador een heuse wielercultuur op te starten met volwaardige jeugdploegen.”

LEES OOK. De Giro in 60 seconden: De Gendt en Bakelants tonen zich, jonge Fransman triomfeert en Movistar imponeert

LEES OOK. Jan Bakelants “heeft geen spijt van vroege aanval”, Thomas De Gendt “begrijpt niet waarom niemand initiatief nam”

Door Bram Vandecapelle in Anterselva