ACV-voorzitter: “Mensen keurden het regeringsbeleid af”

Bron © BELGA

Foto: BART DEWAELE

De Zweedse coalitie is afgestraft omdat ze een beleid voerde dat niet rechtvaardig was en bijgevolg op weinig draagvlak kon rekenen. Dat zegt Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV. “Mensen kozen vaak voor de uithoeken van het politieke spectrum om hun ongenoegen te luchten.”

“Als vier regeringspartijen zijn afgestraft voor vijf jaar rechts liberaal beleid, dan zou ik toch twee keer nadenken vooraleer te pleiten voor meer rechts beleid”, vindt Leemans. “Toen mensen de voorbije vijf jaar op allerlei manieren lieten verstaan dat ze het niet eens waren met de beleidskeuzes, werd er niet naar hen geluisterd.”

Loonnormwet

De vakbondsman klaagt dat het sociaal overleg de voorbije jaren zeer moeilijk liep. “Ook al hebben de premier en de minister van Werk Kris Peeters (CD&V) het regelmatig mee gesteund, het was altijd met de rem op.” Volgens Leemans voelden mensen zich aan hun lot overgelaten. “Veel kwaadheid en frustratie” was het gevolg.

De ACV-voorzitter wil dat politici nu werk maken van vijf uitdagingen. Hij pleit voor een vermogenskadaster en een meerwaardebelasting, “zodat inkomen uit een seconde speculatie evenveel belast wordt als inkomen uit uren transpiratie”. Verder moeten de nieuwe regeringen “het onding van de loonnormwet” wegdoen, tijdkrediet, landingsbanen en thematische verloven opnieuw uitbouwen, de sociale zekerheid versterken en de klimaatopwarming aanpakken.

(belga)