Ashton Kutcher getuigt in moordproces: “Mijn vingerafdrukken zaten op haar voordeur, ik flipte”

Ashton Kutcher heeft voor het eerst getuigd over de moord op zijn vriendin Ashley Ellerin. De jonge vrouw werd het slachtoffer van ‘The Hollywood Ripper’, seriemoordenaar Michael Gargiulo. De acteur vertelde over de avond dat hij Ashley zou oppikken voor een date, maar zover kwam het niet.

evdg

Ashley Ellerin werd op 21 februari 2001 vermoord. Op dat moment zou de 22-jarige vrouw op stap gaan met Ashton Kutcher, zelf pas 23 en net aan het doorbreken in de tv-serie That ‘70s show. De acteur kwam woensdag getuigen in een tjokvolle rechtbank in Los Angeles. In de nacht dat zijn vriendin vermoord werd, stond Kutcher namelijk bij haar aan de deur. Tijdens het proces vertelt hij, ogenschijnlijk kalm, over dat moment.

47 messteken

Ellerin studeerde aan de modeschool in Los Angeles en woonde vlak bij Michael Gargiulo, een vliegtuigmechanieker die zich uitgaf als aircohersteller. Op die manier raakte de man voor het eerst binnen in het huis van zijn buurvrouw. Een sluwe list om de plek én zijn toekomstig slachtoffer beter te leren kennen. In die bewuste nacht in 2001 drong Gargiulo het huis opnieuw binnen. Hij viel de vrouw aan niet lang nadat ze uit de douche was gestapt en vermoordde haar met maar liefst 47 messteken.

Rode vlek

Een paar uur na de gruwelijke feiten stond Kutcher voor de deur van zijn vriendin. Het koppel had een date gepland, ze zouden samen naar een feestje van de Grammy’s gaan. Om 19.30 uur had Kutcher zijn vriendin nog aan de lijn: hij zou wat later zijn omdat hij de show van Grammy Awards eerst nog wilde bekijken op tv. Toen de acteur de tijd compleet uit het oog was verloren, probeerde hij Ellerin te bellen. Tevergeefs: het meisje nam de telefoon niet meer op. “Ik ben dan maar mijn honden gaan uitlaten”, vertelde Kutcher in de rechtbank. “Nadien belde ik haar terug, maar er kwam nog steeds geen antwoord.”

Kutcher besloot daarop naar het huis van zijn vriendin te rijden. Hij arriveerde omstreeks halfelf en zag meteen dat alle lichten nog aan waren en haar rode BMW-cabrio op de oprit stond. Omdat Ellerin de deur niet opende, keek Kutcher door het raam en zag een rode vlek op de vloer. Wijn, dacht hij. “Een paar dagen eerder was er een feestje geweest, dus dat was perfect mogelijk.” De acteur ging er vanuit dat hij het grondig verprutst had. “Ik was te laat opgedoken. Misschien was ze boos en al uit met iemand anders.” De acteur droop af.

Pas de volgende ochtend werd het levenloze en vreselijk verminkte lichaam van de vrouw gevonden ontdekt haar huisgenote. De wijnvlek bleek een plas bloed uit een van de vele wonden in haar nek, borstkas, maag en rug.

Herkend in line-up

Toen Kutcher hoorde wat er gebeurd was, sloeg hij in paniek. “Ik had aan haar deur gestaan, aangeklopt, de klink vastgehad. Mijn vingerafdrukken zouden overal zijn. Ik flipte toen ik het nieuws hoorde.” De acteur ging daarop meteen naar de politie om te vertellen dat hij de avond ervoor aan het huis was geweest.

De moord op de 22-jarige modestudente bleef lang onopgelost. De politie bracht de zaak wel in verband met een andere moord vier jaar later, maar ook daarvan werd de dader niet gevonden. Pas zeven jaar laten werd Gargiulo voor het eerst genoemd als moordenaar. Ellerin bleek niet zijn enige slachtoffer: één van zijn slachtoffers was kunnen ontkomen en herkende hem in een line-up. Toen de politie erachterkwam dat hij ooit in de buurt van Ellerin had gewoond, werd hij al snel aan die moord gelinkt.

Begin mei is het proces gestart. Dat zal allicht zes maanden duren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten