Mikel Landa: “Ik kan de Giro nog winnen, waarom zou ik dat niet geloven?”

Foto: EPA-EFE

Met een voorsprong van bijna 2 minuten op Vincenzo Nibali staat Richard Carapaz op vier ritten van het einde nog royaal aan de leiding in het klassement van de Giro. De Ecuadoraan vormt samen met ploegmakker Mikel Landa een uitstekende tandem in Italiaanse bergen, maar Landa liet woensdag toch verstaan dat hij zelf ook nog droomt van de eindzege.

Bekijk hier onze digitale wielergids.

Op de slotklim naar Antelselva woensdag snelde Mikel Landa weg uit de groep der favorieten. De nummer vier in de stand liep zo alweer 19 seconden in op nummer drie Primoz Roglic. ok leider Richard Carapaz deed alweer een goeie zaak. Hij bouwde zijn voorsprong op Vincenzo Nibali en Primoz Roglic uit met zeven seconden. Carapaz telt nu 1 minuut 54 seconden meer dan Nibali en 2 minuten 16 seconden dan Roglic. Carapaz’ ploegmakker Landa volgt op 3 minuten 3 seconden.

De Spanjaard toonde zich de voorbije dagen een genereuze ploegmakker voor Carapaz, maar liet woensdag in La Gazetta dello Sport weten dat hij zelf ook nog wel droomt van de roze trui in Verona. “We moeten de roze trui van Richard verdedigen, maar ik doe zelf ook nog mee”, liet Landa zich ontvallen. “De laatste twee bergetappes zullen vreselijk worden. Ik heb geleden in het eerste deel van de Giro, maar nu is alles anders. Richard en ik moeten bij elkaar blijven en geconcentreerd zijn. Ik wil op het podium eindigen en ik kan ook winnen. Ik heb de hoop nooit verloren, waarom zou ik er niet in geloven?”

Mikel Landa was als kopman en één van de grote favorieten op de eindzege naar de Giro-start in Bologna afgezakt, maar verloor die status na een slechte eerste week. Ploegmakker Carapaz profiteerde van zijn rol in de schaduw en ontpopte zich rit naar rit steeds meer tot kandidaat-eindwinnaar. Op vier etappes van het einde heeft de Ecuadoraan de beste kaarten van het hele peloton in handen.

Mikel Landa: “Ik kan de Giro nog winnen, waarom zou ik dat niet geloven?”
Carapaz (centraal) en Landa (links) Foto: AFP

Eusebio Unzue, team-manager van Movistar, benadrukt in La Gazetta dello Sport dat het verdedigen van de roze trui van Carapaz de prioriteit is van de ploeg. “Richard heeft nog niets weggegeven, maar de derde week is doorslaggevend. Sommige renners zakken er dan doorheen, anderen worden juist beter. Richard heeft een geweldige conditie, maar er komen nog veel bergen aan voor Mikel. Iedereen heeft op de Mortirolo gezien dat Landa loyaal is en iedereen staat in het klassement waar hij tot dusverre hoort te staan. Ons doel is om te verdedigen wat we hebben.”

In het klassement staat Landa

AANGERADEN