BeNeLiga op komst? Belgische topclubs plegen geheim overleg met CEO van voetbalbond

Krijgen we binnenkort competitiematchen tussen Ajax en Standard? Foto: BELGA

Dinsdag vond geheim topoverleg plaats over de BeNeLiga, een gemeenschappelijke competitie tussen Belgische en Nederlandse clubs. Onder meer Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe wordt gezien als een van de grote voorvechters van zo’n BeNeLiga.

Ongetwijfeld zullen heel wat clubleiders van hun stoel vallen bij het lezen van het nieuws dat er dinsdag topoverleg heeft plaatsgevonden over plannen voor een gemeenschappelijke Belgisch-Nederlandse competitie. Die zijn heel concreet: als het van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe afhangt, komt die er liever vroeg dan laat.

Volgens onze informatie waren enkel clubs uit de G5 en de CEO van de Voetbalbond Peter Bossaert aanwezig op het geheime overleg. AA Gent daagde niet op. Naast Club Brugge stuurden Anderlecht, Standard en RC Genk iemand naar de vergadering.

BeNeLiga op komst? Belgische topclubs plegen geheim overleg met CEO van voetbalbond
Peter Bossaert, CEO van de voetbalbond, was bij het overleg. Foto: BELGA

De BeNeLiga is een oud idee, dat nu en dan van onder het stof wordt gehaald als het gaat over de competitiviteit van de Belgische en Nederlandse clubs in Europa. Door de krachten te bundelen, zouden de clubs uit de Lage Landen weer slagvaardig kunnen worden in Europa, vinden voorstanders. En een gemeenschappelijk tv-contract zou meer geld kunnen opleveren. Tegenstanders wijzen erop dat de grote afstanden dramatisch zijn voor supporters en stellen zich vragen of mensen wel warm lopen voor Charleroi-Groningen of Vitesse-Kortrijk.

Bossaert wel, François niet

Het heeft er dan ook alle schijn van dat de grote jongens de kleine clubs buiten het overleg wilden houden en het debat wilden voeren buiten de Pro League, de vereniging van alle profclubs. Vorige week zaten alle 24 profclubs samen om te stemmen over het competitieformat, maar daar werd niets gezegd over het idee van een BeNeLiga. Als de BeNeLiga er komt, is de G5 er sowieso in vertegenwoordigd, terwijl het bij de kleinere clubs vechten wordt om een plaatsje.

Er vonden naar verluidt al informele contacten plaats met Nederlandse voetbalbobo’s. Maar in Nederland is de directeur Eredivisie CV (de tegenhanger van onze Pro League) Jacco Swart ontslagnemend. Op 1 juni wordt hij opgevolgd door Mattijs Manders.

Opmerkelijk is dat de CEO van de Voetbalbond Peter Bossaert dinsdag aanwezig was, maar de CEO van de Pro League Pierre François niet. Pro League- en Genk-voorzitter Peter Croonen woonde het overleg evenmin bij, het was CEO Erik Gerits die Racing Genk vertegenwoordigde.

BeNeLiga op komst? Belgische topclubs plegen geheim overleg met CEO van voetbalbond
Anderlecht tegen Ajax. Hier nog een oefenduel, straks in de BeNeLiga? Foto: Photo News
Door Michaël Van Damme
AANGERADEN
Meest recent