Abonnee worden? Kies je leesformule

31/05/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Reddingswerkers op zoek naar overlevenden onder de Margarethabrug   AP

Elf toeristen verdronken en 21 anderen vermist

Scheepsramp op de Donau

Elf opvarenden zijn verdronken en nog 21 anderen zijn vermist, nadat een plezierboot met 33 Zuid-Koreaanse toeristen in Boedapest in de Donau zonk. “Er is nog weinig hoop voor de vermisten”, zeggen de reddingsdiensten

De Hableany (de zeemeermin, red.) , een 27 meter lange dubbeldekboot die pleziervaartjes maakte op de Donau, kwam woensdagavond rond 21 uur in aanvaring met een veel grotere passagiersboot, de 135 meter lange Viking Sigyn. Het ongeval gebeurde onder de Margarethabrug, vlakbij het Hongaarse parlement. Het was op dat moment al donker, en zwaar aan het regenen. Door de botsing kapseisde het kleinere schip. “De boot werd op zijn zijkant geduwd, en zonk binnen enkele seconden”, zeggen de Hongaarse reddingsdiensten.

Volgens de politie die camerabeelden kon bekijken, werd de Hableany op haar linkerflank aangevaren, na een manoeuvre: “Om welke reden dan ook draaide de Hableany vlak voor de neus van de Viking Sigyn. Dat laatste schip botste tegen de kleinere boot, en duwde het om.”

Aan boord zaten 33 Zuid-Koreaanse toeristen, die geen reddingsvest aanhadden, en twee Hongaarse bemanningsleden: een 58-jarige kapitein, en een 53-jarige matroos.

Slechts zeven opvarenden, allemaal Zuid-Koreanen, werden levend uit het water gehaald. Ze waren onderkoeld, maar stabiel. Sommigen werden anderhalve kilometer voorbij de plek van de aanvaring teruggevonden.

“Er is nog weinig hoop dat de andere vermiste personen de ramp overleefd hebben”, zeggen de reddingsdiensten. “Niet alleen omdat de temperatuur van het water amper 10 graden is, maar ook omwille van de sterke stroming. We houden rekening met de kleren die de mensen aanhadden.”

Zuid-Koreaanse reddingsactie

Het Hongaarse gerecht heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar wat één van de zwaarste scheepsrampen uit de geschiedenis van het land lijkt te worden. Ook Zuid-Korea helpt bij de reddingsactie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoel zei dat het een achttienkoppig noodhulpteam naar Boedapest stuurt om de landgenoten te zoeken.

President Moon Jae In gaf de opdracht om dat team op te richten, en zei dat alle mogelijke middelen gebruikt worden om de slachtoffers te helpen.

AANGERADEN