Veel klanten, weinig centen: Uber verliest 1 miljard dollar in een kwartaal tijd

Technologiebedrijf Uber ging op 10 mei naar de beurs van New York, maar noteert nog altijd onder zijn introductiekoers. Foto: REUTERS

Uber heeft in het voorbije kwartaal 1 miljard dollar (ongeveer 895 miljoen euro) verlies geleden. Een jaar eerder ging er nog een winst van meer dan 3,7 miljard dollar in de boeken. Dat meldt Uber in zijn eerste kwartaalbericht als beursgenoteerd bedrijf.

De kwartaalomzet ging omhoog van 2,6 miljard naar 3,1 miljard dollar. De omzet in de Verenigde Staten en Canada dikte stevig aan, maar de opbrengsten in Zuid-Amerika daalden flink. Wel positief: volgens Uber is het aantal maandelijks actieve gebruikers gestegen van 91 miljoen op het einde van het vierde kwartaal vorig jaar tot 93 miljoen op het einde van het eerste kwartaal.

Dat Uber zo sterk verlieslatend is, komt omdat het ook veel investeert. Zo steekt het techbedrijf achter de bekende taxi-app veel geld in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. En nog niet zo lang geleden legde het dik drie miljard dollar op tafel voor de overname van rivaal Careem Networks FZ uit Dubai. Een jaar geleden zou ook sprake zijn geweest van een stevig verlies, ware het niet dat Uber toen veel geld binnensleepte door bezittingen te verkopen.

Door krs
AANGERADEN
Meest recent