De haai moet vandaag bijten in de Giro, maar kan Nibali leider Carapaz bestoken in loodzware bergrit?

Roglic, Carapaz en Nibali strijden om de eindzege in de Giro. Foto: AP

In de voorlaatste bergrit leverden de favorieten geen spektakel. Daarvoor was de slotklim niet steil genoeg. Miguel Angel Lopez reed wel 44 seconden weg, maar dat is voor de strijd om plaats vijf. Dus zal het gevecht voor het roze vandaag beslecht worden in de lastigste etappe van de Giro. Carapaz en Landa versus Nibali en Roglic. Al hebben die laatste twee wel een half mirakel nodig.

Als Richard Carapaz de Giro wint, wordt hij de eerste Ecuadoraan ooit die daar in slaagt. Exotisch. Toch zal hij niet thuis horen in het rijtje van de kleurrijkste winnaars. Zo fluks hij klimt, zo’n dood vogeltje is de Adelaar van het Zuiden wanneer hij een microfoon vasthoudt. Tot gisteren. De Italiaanse media proberen de leider al dagen uit zijn kot te lokken. Toen Carapaz werd gevraagd waar hij nu het meeste bang van is in de laatste bergrit, hapte hij eindelijk toe. Materiaalpech? De opeenstapeling van cols? Een aanval van Nibali? Of een aanval van ploegmaat Mikel Landa? Het antwoord volgde zeer snel. “Ik heb enkel schrik van materiaalpech. Jouw andere suggesties zijn nog geen seconde in mijn gedachten opgekomen.”

De Italiaanse media waren blij. Ze hadden hun quote – en wij ook. Toch zullen de Italianen pas echt blij zijn als hun Vincenzo Nibali vandaag een mirakel uit zijn benen schudt zoals Chris Froome vorig jaar. Eén mega-omwenteling om alsnog het roze te pakken. In de voorlaatste bergrit deed Nibali alvast geen enkele poging. De egale slotklim met een gemiddelde van 5,6 procent was ook niet steil genoeg. Het was zowaar Primoz Roglic die een paar keer probeerde. De Sloveen lijkt terug een beetje boven water te komen. Ook hij is nog niet uitgeteld. Hij volgt op 2’16”, Nibali op 1’54”. Op basis van de resultaten in de twee eerdere tijdritten van deze Giro, kan Roglic in de tijdrit mits een superdag 45 seconden inlopen op Carapaz. Voor Nibali zijn dat dertig seconden. Dat heeft hij off the record ook beaamd.

All-in

Nibali en Roglic moeten vandaag dus aanvallen. Na elkaar twee weken te hebben beloerd en geplaagd – op dag zeven reed Bahrain-Merida de zieke Laurens De Plus naar huis – zijn de twee nu plots bondgenoten. Het pokeren is voorbij, vanaf nu is het all-in. En samen. Nibali beseft dat. “In de laatste bergrit moet ik alles of niets spelen. Ik moet het van ver proberen. De anderen ook.”

De 34-jarige Siciliaan moet in de laatste bergrit 1’30” wegrijden van Carapaz om nog kans te maken. Hij weet hoe het moet. In 2016 reed hij op de voorlaatste dag 1’46” weg van de toenmalige roze trui Esteban Chaves. De Colombiaan is hetzelfde type als Carapaz. Met dat verschil Chaves er toen alleen voor stond, terwijl Carapaz kan rekenen op Mikel Landa.

De haai moet vandaag bijten in de Giro, maar kan Nibali leider Carapaz bestoken in loodzware bergrit?
Nibali moet Carapaz het vuur aan de schenen leggen. Foto: AP

Nibali weet dat en liet gisteren heus niet zomaar optekenen “dat Landa de beste klimmer van deze Giro is.” Carapaz werd geconfronteerd met die uitspraak en gaf het schoorvoetend toe. “Dat mag Nibali stellen. Mikel is in topvorm. Dat is goed voor mij en de ploeg.” Nibali ging echter nog een stap verder. “Ik verwacht dat Landa zelf gaat aanvallen en dan ga ik volgen.” Ook die quote kreeg Carapaz voorgeschoteld. Hij antwoordde gevat. “Dat is het verschil tussen Nibali en mij. Hij won al vier grote ronden. Hij heeft veel ervaring, maar ik laat mij niet uit het lood slaan. Mikel heeft op de tweede rustdag tegen mij gezegd dat hij mij zal helpen deze Giro te winnen. Dat heeft hij de voorbije dagen ook al goed gedaan en ik verwacht dat hij dat zal blijven doen. Ik heb vertrouwen in een goede afloop.”

De vraag is hoever het bondgenootschap tussen Landa en Carapaz gaat? Carapaz wordt al genoemd bij Team Ineos. De naam van Landa – ook einde contract – klinkt bij Bahrain-Merida, waar hij nota bene de naar Trek-Segafredo vertrekkende Nibali kan opvolgen. Vandaag krijgen we het antwoord. Eén ding staat vast: Nibali moet de eerste stap te zetten. Een grote stap, geen geschuifel zoals in de rit naar Como of op de Mortirolo. Als hij zijn derde Giro wil winnen en zo Bernard Hinault, Fiorenzo Magni, Giovanni Brunero, Gino Bartali en zijn idool Felice Gimondi kan evenaren, moet de haai vandaag eindelijk zijn bloeddorstige gelaat laten zien.

De haai moet vandaag bijten in de Giro, maar kan Nibali leider Carapaz bestoken in loodzware bergrit?
Door Bram Vandecapelle