Jean-Marie Dedecker: “Ik droom ervan, maar cordon sanitaire zal nu nog niet doorbroken worden”

Bron © rtl-tvi

Foto: BELGA

Jean-Marie Dedecker, als onafhankelijke verkozen op de N-VA-lijst, gelooft niet dat het cordon sanitaire rond Vlaams Belang zal vallen. Dat zei hij zondag op de Waalse zender RTL-TVI.

“Alles zal zijn zoals anders: de debatten zullen verdergaan en uiteindelijk stoppen, en over zoveel maanden zullen we hetzelfde doen, omdat het cordon sanitaire gehandhaafd blijft.

Volgens Dedecker is het cordon eigenlijk een levensverzekering voor de klassieke partijen, die op die manier aan de macht blijven, ook al verliezen ze stemmen. “Zolang het cordon bestaat, zullen die partijen bij elkaar komen en luistert men net naar de vraag om confederalisme”, zegt Dedecker.

De burgemeester van Middelkerke zegt zelf dat hij er wel van droomt, dat het cordon sanitaire eens zal breken, “maar nu is niet het moment”, voegt hij eraan toe.

Jean-Marie Dedecker: “Ik droom ervan, maar cordon sanitaire zal nu nog niet doorbroken worden”
Theo Francken Foto: Dirk Vertommen

26 mei, toen de eerste resultaten van de verkiezingen binnenliepen, had Dedecker ook al gezegd dat er een einde moest komen aan het cordon. “We zullen terug hetzelfde krijgen: alle verliezers zullen aanschurken tegen elkaar, en zeggen dat het wel voorbij zal gaan. Dat is de dood. We zijn nu al 25 jaar bezig met het uitsluiten van Vlaams Belang. Zolang het cordon sanitaire niet opgeheven wordt, blijven we met dergelijke toestanden geconfronteerd worden. ”

“Levensverzekering”

Ook Theo Francken (N-VA), voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft op televisie nogmaals tégen het cordon gepleit. Op het VTM Nieuws noemde hij het cordon noemde hij het cordon sanitaire “de levensverzekering van het Vlaams Belang”. “Dat mag wel eens gedaan zijn, ja”, klonk het.

bekijk ook

Vlaams Belang voor eerste keer uitgenodigd op het paleis. Tom Van Grieken: “Als hij respect toont, wij ook”

Tom Van Grieken laat niet in kaarten kijken op persconferentie: “ Een nieuw Vlaams Belang stelt zich constructief op”

De Wever: “Verstandig dat Vlaams Belang geen breekpunten op tafel heeft gelegd”

Door lbo
Laad meer berichten...