De Giro in 60 seconden: twee en drie voor België, een emotionele winnaar en een zwarte trui voor een Japanner

De Ronde van Italië zit er officieel op. Chad Haga won de afsluitende tijdrit in Verona, Richard Carapaz mocht de eindzege op zijn palmares schrijven. Lees hier de bondige samenvatting van de slotdag.

Hoe verliep de etappe? Een tijdrit van 17 kilometer in Verona. Het was warm in Italië, maar daar het Chad Haga weinig last van. De Amerikaan klopte werelduurrecordhouder met vier seconden en Thomas De Gendt met zes seconden. Hij barstte in tranen uit. “Ik dacht aan mijn vader tijdens de tijdrit”, aldus de Amerikaan, die begon met wielrennen door zijn papa die vier jaar geleden overleed.

De laatste kilometer? Spannend. Haga vocht een secondenstrijd uit met Campenaerts en haalde het nipt. “Het hielp dat Campenaerts voor mij gestart was. Zo kon ik op zijn tijd rijden”, aldus de Amerikaan. De laatste duizend meter van Mikel Landa waren er duizend om snel te vergeten. De Spanjaard verloor met acht seconden zijn podiumplek aan Primoz Roglic.

Wat deden de favorieten? Richard Carapaz reed geen geweldige tijdrit, maar hield aan het eind wel ruim een minuut over op Vincenzo Nibali. Roglic wipte in extremis dus nog over Landa naar de derde plaats, Bauke Mollema is een mooie vijfde.

Wat deden de Belgen? Twee en drie voor ons land in de afsluitende tijdrit. Campenaerts had zijn zinnen gezet op deze tijdrit, maar kwam net tekort. “Ik voelde mij laatste twee dagen goed en in deze tijdrit ook. Maar misschien ging het toch te veel bergop. En op papier was het misschien wat te kort voor mij’, klonk het. De Gendt was een mooie derde. De derde Belg was Jan Bakelants, die als 60ste eindigde in Verona.

Is er iets dat u nog moet weten? Sho Hatsuyama is een trui rijker. De Japanner van Nippo–Vini Fantini–Faizanè eindigt deze Giro als rode lantaarn, op meer dan zes uur van winnaar Carapaz. Daarvoor kreeg Hatsuyama een zwarte trui, la maglia nera.

Rituitslag:

1. Chad Haga (VSt/SUN) de 17 km in 22:07 (gem. 46,12 km/u)

2. Victor Campenaerts (Bel/LTS) op 0:04

3. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 0:06

4. Damiano Caruso (Ita/TBM) 0:09

5. Josef Cerny (Tsj/CCC) 0:11

6. Tobias Ludvigsson (Zwe/GFC) 0:11

7. Pello Bilbao (Spa/AST) 0:17

8. Mattia Cattaneo (Ita/ANS) 0:20

9. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:23

10. Primoz Roglic (Sln/TJV) 0:26

Eindstand:

1. Richard Carapaz (Ecu/MOV) 3.537,6 km in 90u01:47 (gem. 39,29 km/u)

2. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) op 01:05

3. Primoz Roglic (Sln/TJV) 02:30

4. Mikel Landa (Spa/MOV) 02:38

5. Bauke Mollema (Ned/TFS) 05:43

6. Rafal Majka (Pol/BOH) 06:56

7. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 07:26

8. Simon Yates (GBr/MTS) 07:49

9. Pavel Sivakov (Rus/INS) 08:56

10. Ilnur Zakarin (Rus/TKA) 12:14

Tweet van de dag: De kracht van het team. Na zijn eindzege in de Giro, de eerste voor een Ecuadoriaan, werd Carapaz letterlijk op handen gedragen door zijn Movistar-ploegmaten.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN