Geen ritzege voor Deceuninck-Quick Step in een grote ronde: dat is al geleden van toen Mark Cavendish nog veel won

Foto: AFP

De Ronde van Italië werd een triomftocht voor Movistar, dat de eindzege pakte met Richard Carapaz. Voor Deceuninck-Quick Step werd het een grote ronde om snel te vergeten.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Het team van Patrick Lefevere verloor tussen de eerste en laatste rit in deze Giro drie renners van de selectie van acht: Elia Viviani, James Knox en Florian Sénéchal. Eros Capecchi, Mikkel Frølich Honoré, Bob Jungels, Fabio Sabatini en Pieter Serry rijden wel uit.

Maar Deceuninck-Quick Step keert wel zonder ritzege huiswaarts vanuit Verona. Niet de gedwoon van het Belgische topteam. Spurtkanon Elia Viviani kwam er een paar keer dicht bij, maar triomferen deed de Italiaanse kampioen niet in de ronde van zijn eigen land.

LEES OOK.ANALYSE. Giro van de middelmaat: middelmatig parcours, middelmatige winnaar en middelmatige Belgen

LEES OOK.Het rapport van de Belgen in de Giro: één gebuisde op acht landgenoten

Daarmee realiseert Deceuninck-Quick Step de eerste grote ronde zonder ritzege sinds… 2015. Dat jaar won de formatie één rit in de Giro (Iljo Keisse) en drie ritten in de Tour (Tony Martin, Zdenek Stybar en Mark Cavendish), maar geen enkele rit in de Vuelta. Het toenmalige Etixx-Quick Step startte toen met: Niki Terpstra, Maxime Bouet, Gianluca Brambilla, David De la Cruz, Iljo Keisse, Nikolas Maes, Pieter Serry, Martin Velits en Carlos Verona.

Cavendish was dat jaar overigens de zegekoning van de ploeg met veertien overwinningen. Een jaar later zou hij verhuizen naar Dimension Data. Sindsdien won het team van Patrick Lefevere 38 ritten in grote rondes: 14 in de Giro, 10 in de Tour en 14 in de Vuelta.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN