“Naar werkkamp gestuurde” Noord-Koreaanse topdiplomaat in openbaar verschenen naast Grote Leider Kim Jong-un

Bron © BELGA

Kim Jong-chol is te zien op beelden van een muziekoptreden dat zondag plaatsvond. Foto: AP

De Noord-Koreaanse diplomaat Kim Jong-chol is dan toch niet naar een werkkamp gestuurd na de mislukte top met de Amerikaanse president Donald Trump. De toponderhandelaar werd zondag tijdens een muziekoptreden van de vrouwen van Noord-Koreaanse militairen gespot aan de zijde van grote leider Kim Jong-un.

Eind vorige week verschenen er berichten dat Kim Jong-un zijn toponderhandelaar na de mislukte top met president Trump in Hanoi in februari naar een werkkamp had gestuurd. Kim Jong-chol leidde in de aanloop naar de ontmoeting tussen de twee leiders de onderhandelingen met de Verenigde Staten over de nucleaire ontwapening. Een Zuid-Koreaanse krant had eind vorige week bericht dat Kim Jong-chol opzijgezet was, en dat een andere hoge diplomaat, speciaal gezant voor de Verenigde Staten Kim Hyok-chol, geëxecuteerd was.

Het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCN publiceerde maandag een bericht over een optreden dat Kim Jong-chol zondag bijwoonde aan de zijde van de Noord-Koreaanse leider. Op een foto zijn de twee samen te zien, al is het gezicht van de topdiplomaat op die foto wel deels verborgen achter zijn handen. Kim Hyok-chol stond dan weer niet op de lijst van aanwezigen van het optreden.

Het is al vaker moeilijk gebleken om berichten over zuiveringen binnen het Noord-Koreaanse regime bevestigd te krijgen.

Door jvh
AANGERADEN