100 miljoen euro Europese noodhulp voor Mozambique na doortocht cyclonen Idai en Kenneth

© AP

De Europese Commissie zal 100 miljoen euro noodhulp vrijmaken voor Mozambique. Het Afrikaanse land werd in maart en april getroffen door de cyclonen Idai en Kenneth. Ook Malawi en Zimbabwe, waar de cyclonen eveneens lelijk huis hielden, mogen op Europese steun rekenen.

jvh

Met Idai werd zuidelijk Afrika getroffen door een van de ergste weerrampen uit de geschiedenis van de regio. De cycloon veroorzaakte overstromingen, grondverschuivingen en stormwinden, en kostte aan bijna 1.000 mensen het leven in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Een kleine 3 miljoen mensen verloren hun woning of werden op een andere manier slachtoffer.

Cycloon Kenneth was een cycloon van categorie 4 die op 25 april toesloeg in het noorden van Mozambique. 300.000 mensen moesten met de gevolgen van het weerfenomeen afrekenen. Kenneth maakte veertig doden en verwoestte 20.000 woningen.

Het totale kostenplaatje van het herstel van de zeven provincies in Mozambique die door de cyclonen getroffen werden, zou 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro) bedragen.

Eerder maakte de EU al 17 miljoen euro aan humanitaire hulp vrij voor Mozambique (10 miljoen), Zimbabwe (4,5 miljoen) en Malawi (2,5 miljoen). Daar komt nu dus 100 miljoen euro voor Mozambiqe bovenop. De Commissie maakte maandag ook bekend dat de zwaarste getroffen bevolking in Zimbabwe nog eens 10 miljoen krijgt om de meest dringende noden te lenigen, voor Malawi moet de analyse van de meest dringende behoeften nog worden afgerond. Bovenop de Europese noodhulp, wil de Europese Investeringsbank 100 miljoen euro aan Mozambique lenen tegen gunstige voorwaarden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten