BASF ontkent levering van diethylamine aan Syrië

© BELGAIMAGE

BASF ontkent in een persbericht formeel dat het de stof diethylamine (DEA) heeft geleverd aan Syrische afnemers. Het chemiebedrijf reageert daarmee op de klacht van drie mensenrechten-ngo's, die stelden dat BASF en twee Duitse bedrijven in 2014 via Zwitserland een grondstof voor gifgas naar Syrië zouden hebben uitgevoerd. “BASF laat weten dat het ten alle tijde de wetgevingen rond de handelscontrole gerespecteerd heeft en verzekert dat het hiervoor ook de nodige controles heeft ingebouwd.”

BASF Antwerpen NV en de BASF Groep zouden vijf jaar geleden via hun Zwitserse dochteronderneming diethylamine hebben uitgevoerd naar Syrië. Dat is een bestanddeel voor geneesmiddelen, maar kan ook gebruikt worden om het toxische zenuwgas VX te produceren. Sinds 2012 staat het middel op de EU-sanctielijst en mogen bedrijven het enkel exporteren met toestemming van de overheid. Die toestemming was er volgens de ngo’s niet.

BASF ontkent nu formeel dat het de stof sinds het ingaan van het handelsembargo aan Syrië heeft geleverd. “In onze IT-systemen zitten ingebouwde blokkerende controles die alle bewegingen van goederen aan de vigerende wetgeving aftoetsen”, klinkt het. “Deze controles zijn uiteraard ook van toepassing in relatie tot landen onder embargo, waarvoor de controles op individuele basis worden uitgevoerd. Zowel fysieke personen als instanties worden bij deze controles geverifieerd.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt