Driehonderdtal oproepen naar infolijn over legionella-uitbraak

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Gent / Evergem -

Het infonummer dat sinds 12 mei is opgericht om burgers te informeren over de legionella-uitbraak, heeft de voorbije weken ongeveer 300 oproepen ontvangen. Op 14 mei, nadat het eerste dodelijke slachtoffer was gevallen, piekte het aantal op een 84-tal oproepen. De voorbije dagen kwamen er amper oproepen.

Het infonummer werd opgericht in de schoot van Gentinfo, het telefoonnummer dat de stad Gent gebruikt om burgers te informeren. Het was de eerste keer dat het nummer ook gecommuniceerd werd aan burgers van een naburige gemeente, Evergem in dit geval. Het is vooral daar dat het grootste aantal slachtoffers vielen, 32 in totaal. Twee mensen zijn gestorven aan een ziekte die ze kregen na contact met de legionella-bacterie.

Op het hoogtepunt van de uitbraak kwamen heel wat oproepen binnen, vooral van praktische aard. Zo vroegen burgers zich af of ze kraantjeswater mochten gebruiken, zich op het water begeven of de was buiten hangen. Wanneer hen gevraagd werd naar symptomen, hebben de diensten systematisch doorverwezen naar de huisarts.

Hoewel het aantal oproepen sterk is gedaald nadat het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigd heeft dat de bron van de besmetting zo goed als zeker niet meer actief is, blijft het legionella-infonummer in gebruik.

AANGERADEN