Van revolutie naar overbodig: Apple kondigt einde van iTunes aan

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Apple stopt met iTunes in de huidige vorm. De dienst, gelanceerd in 2001, wordt ontmanteld en vervangen door drie losstaande apps: voor muziek, voor tv en voor podcasts. Apple heeft dat maandag aangekondigd op een jaarlijks congres voor ontwikkelaars, de WWDC. Nog nieuwigheden: het nieuwe iPhone-besturingssysteem iOS 13, een nieuwe Mac Pro, een nieuw Apple-scherm, macOS Catalina, een vernieuwde watchOS en iPadOS.

iTunes begon als muziekwinkel. Later kwamen ook films, tv-programma’s, e-boeken en radiodiensten beschikbaar. iTunes zorgde bovendien voor het synchroniseren van verschillende apparaten met hetzelfde account, dus dat er op iemands iPhone en iPad dezelfde apps staan. Dat kan voortaan via een nieuwe dienst, Finder.

Apple onthulde ook de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem voor iPhones en iPads. iOS 13 krijgt onder meer een Dark Mode, een donkerder scherm dat rustiger voor de ogen is en de accu spaart. De plattegronden van Apple Maps krijgen binnenkort foto’s van straatbeelden, vergelijkbaar met Streetview van Google.

LEES OOK. Apple draagt iTunes na 18 jaar ten grave

Apple lanceerde in iOS 13 ook een eigen inlogdienst, Sign In With Apple. Mensen kunnen hun Apple-account straks gebruiken om bij andere apps en diensten in te loggen. Ze hoeven dan geen nieuwe accounts met moeilijke unieke wachtwoorden aan te maken. Google en Facebook hebben al zo’n single sign-ondienst. Apple zegt dat zijn versie meer privacy biedt.

Apple kondigde verder aan dat zijn apparaten binnenkort met de stem te bedienen zijn. Verder krijgt de Apple Watch onder meer een menstruatietracker, waarmee vrouwen hun cyclus kunnen volgen.

Van revolutie naar overbodig: Apple kondigt einde van iTunes aan
Foto: REUTERS

Nieuwe Mac Pro zal (waarschijnlijk) 5.999 euro kosten

De techgigant heeft ook een nieuwe Mac Pro aangekondigd. Het nieuwe torensysteem - een radicale ommekeer van het eerdere‘vuilbak’-design - zal modulair en extreem krachtig zijn. Gebruikers zullen bepaalde componenten (zoals RAM-geheugen en grafische kaarten) relatief eenvoudig kunnen upgraden.

De startprijs is ook navenant: de Mac Pro zal starten vanaf 5.999 dollar. Gezien Apple zijn prijzen voor Europa niet omrekent, maar 1 op 1 omzet, zal de nieuwe Mac Pro op de Europese markt vermoedelijk 5.999 euro kosten. Qua ontwerp lijkt de nieuwe Mac Pro meer op het vroegere ‘kaasrasp’-torenontwerp van vroegere Mac Pro’s. The Guardian noteert ook dat er wieltjes onder de toren gemonteerd kunnen worden.

Apple presenteerde ook een bijpassend scherm. Met 6K-resolutie beweert Apple dat de Pro Display XDR “het beste pro-display op aarde is”. Het scherm zal 4999 dollar (en vermoedelijk ook in euro) kosten. Beide zullen deze herfst beschikbaar zijn.

Van revolutie naar overbodig: Apple kondigt einde van iTunes aan
Foto: REUTERS
Door adm
VOOR ABONNEES