Abonnee worden? Kies je leesformule

04/06/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Michiel Venmans

‘The voice van Vlaanderen’-winnaar Ibe Wuyts (17) ziet muzikale droom in vervulling gaan

Voor het eerst naar Rock Werchter, en al meteen op het podium

“Zet u even, ik heb zeer groot nieuws.” Met die woorden heeft Ibe Wuyts (17) te horen gekregen dat hij binnenkort mag spelen op Rock Werchter. Dat terwijl hij anderhalve week geleden pas The voice van Vlaanderen won en vrijdag zijn debuutsingle heeft uitgebracht. “Ik ben nog nooit naar Werchter geweest. Dit is een dubbele droom die uitkomt.”

Je moet het ijzer smeden wanneer het heet is, vindt The voice-winnaar Ibe Wuyts, artiestennaam IBE. Dus voegt hij de daad bij het woord. Anderhalve week geleden won hij de talentenjacht op VTM, vorige vrijdag al bracht IBE zijn eerste single Table of fools uit. En diezelfde dag kwam ook dat ene telefoontje.

“Mijn manager belde en vroeg: Zit je neer? Want ik heb zeer groot nieuws. Was ik blij dat ik op een stoel zat, want de ontlading was immens toen ik hoorde dat ik op Rock Werchter mag spelen. Ik had nog maar net aan mijn moeder gezegd dat ik hoopte binnen drie, vier of vijf jaar op Werchter te staan. Ongelooflijk dus dat het nu al zover is.”

IBE staat op zaterdag 29 juni op de festivalweide in Werchter.  Rock Werchter

Hij valt er op zaterdag 29 juni in voor de Amerikaanse band The Marcus King Band, die haar Europese concerten cancelde. Van 13.45 tot 14.15 uur is IBE te zien in KluB C, een van de vier podia op het festival. Hij mag er meteen een halfuur vullen, maar heeft nog maar één single uit. “Ik ben al druk aan het schrijven geweest. Daar zitten nummers bij waar ik zelf tevreden over ben. Ik zal eigen materiaal brengen, aangevuld met een tweetal covers uit The voice.”

LEES OOK. Ibe is ‘The voice van Vlaanderen’: “Muziek is mijn droom, mijn doel. Het is wat ik wil doen”

Geen eendagsvlieg

Dat het allemaal heel snel gaat, brengt wel wat stress met zich mee. Maar het is gezonde stress, vindt IBE. “Er is veel volk, ik ga proberen laten zien wat ik kan, en ik wil dit momentum grijpen om te tonen dat ik geen eendagsvlieg ben. Het zijn grote, onverwachte dingen die op mij afkomen, maar het gaat niet te snel. Ik ga er nu zeker voor werken, ik wil er mijn beroep van kunnen maken. Het is goed om de juiste shows te spelen, dit echt de uitgelezen kans.”

Zijn eerste single wordt in elk geval al goed gedraaid op verschillende radiozenders. Ook bij Studio Brussel passeert Table of fools geregeld. Opmerkelijk, want vorige The voice-winnaars waren er niet vaak te horen. “IBE is kwaliteit, je moet al potdoof zijn om niet te horen dat hij een fantastische stem en talent heeft. We kenden hem hier ook al, toen hij twee jaar geleden onze Ed Sheeran-coverwedstrijd won”, zegt Jan Van Biesen, netmanager van Studio Brussel. “Het is moeilijk te zeggen wat hem onderscheidt van andere winnaars van The voice, maar hij is geen tafelspringer en is toch integer, hij staat honderd procent achter zijn muziek. Intrinsiek is hij klaar voor een grote carrière.”

De beste dag

En die carrière kan hij al meteen starten op een podium van Werchter. Zijn eerste Rock Werchter overigens, ook als fan. “Ik ben er nog nooit geweest! Dus dit is een dubbele droom die uitkomt. Ik treed op zaterdag op, de beste van de vier dagen. Het is een win-winsituatie, ik ga sowieso naar bands kijken die ik al lang wil zien. Zoals Florence and the Machine en Mumford & Sons. Dus ik ga zaterdag zeker blijven hangen.”

AANGERADEN
Meest recent