4 op 5 gemeenten hebben digitaal dorpsplein

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Zo goed als alle gemeenten zitten op sociale media en maken daar steeds actiever gebruik van. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en Socialemediaburo.be, waarover De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag berichten.

Bijna allemaal hebben ze minstens één Facebookpagina. Facebook is dan ook de koploper, omdat 70 procent van de inwoners er actief op is. Twee op de drie gemeenten zitten ook op Twitter, al bereiken ze daarmee nog geen 5 procent van hun inwoners. Ook Instagram wint aan belang (66 procent van de gemeenten heeft een account), al wordt dat vooral gebruikt om met de jongere bevolking te communiceren. Slecht één op de tien gemeenten heeft een WhatsApp-account.

De gemeenten hebben het meest succes met berichten over mobiliteit, afval, veiligheid en overlast. Indien nodig zetten ze sociale media ook in voor crisiscommunicatie.

Toch kunnen de gemeenten nog veel meer doen. Zo betrekt Roeselare haar inwoners via een Facebookpagina bij de opmaak van het meerjarenplan. Maar om het ‘virtuele dorpsplein’ echt ten volle te benutten, zijn er vooral meer middelen, mensen en trainingen nodig, aldus de VVSG.

VOOR ABONNEES