ACV richt vakbond op voor zelfstandigen zonder personeel

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: BELGA

De christelijke vakbond ACV gaat van start met United Freelancers, een afdeling die zelfstandigen zonder personeel, freelancers en bijklussers moet aanspreken, organiseren en verdedigen. “We willen namens hen ook collectief onderhandelen met de klant/werkgever op het niveau van de onderneming, de hele sector en op nationaal niveau”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Ons land telt 430.000 zelfstandigen in hoofdberoep zonder personeel, 120.000 zelfstandigen in bijberoep zonder personeel en 250.000 bijklussers. Het gaat om intellectuele en creatieve beroepen in de IT, journalistiek en vertaalsector, in transport en koerierdiensten, horeca, bouw...

“Anno 2019 beschouwen werkgevers zelfstandigen en werknemers als inwisselbaar”, meent Leemans. “Een zelfstandige ‘tewerkstellen’ laat werkgevers toe om de sociaalrechtelijke bescherming en rechten af te wentelen. Tegelijk heeft zo’n zelfstandige vaak dezelfde verplichtingen als zijn of haar collega in dienstverband. Hij of zij heeft dus ook recht op goede arbeids- en loonvoorwaarden.”

Naast het behartigen van belangen zal United Freelancers ook professionele ondersteuning geven op het vlak van fiscaliteit en boekhouding. Het lidmaatschap kost 17,32 euro per maand.

“Geen nood aan aparte vakbond”

De ondernemersorganisaties reageren kritisch op het initiatief. “Geen noodzaak aan aparte vakbond”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche via Twitter. “88 procent van de freelancers zou zo opnieuw als freelancer beginnen. Freelancers zijn zelfstandigen die al een vakbond hebben, met name Unizo. ACV heeft geen idee waar ze het over hebben. Er is geen noodzaak aan een aparte vakbond”, aldus een “woedende” Van Assche. Hij wijst ook op een beperkt aantal zelfstandigen in een afhankelijke positie ten opzichte van een opdrachtgever.

Caroline Deiteren, hoofd van de sociale cel binnen de Unizo-studiedienst, voegt eraan toe de vakbonden nooit steun gegeven hebben aan Unizo om het statuut van zelfstandigen te verbeteren.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) stelt zich via een persbericht vragen. “ACV wil bepaalde zelfstandigen zonder personeel helpen, maar met de oprichting van deze afdeling zorgen ze er net voor dat elke zelfstandige genoodzaakt is om klein te blijven”, aldus Christine Mattheeuws. “Je mag als lid van deze nieuwe afdeling namelijk niet over personeel beschikken. Hoe stimuleer je dan de groei bij zelfstandigen? “

NSZ hekelt ook de ondersteuning voor fiscaliteit en boekhouding die de nieuwe vakbond aanbiedt. Zelfstandige boekhouders en fiscalisten kunnen niet aan die tarieven werken.

Door jvh