Code oranje in heel het land: KMI waarschuwt voor plaatselijke schade door noodweer

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: John Van Marcke

Het KMI heeft dinsdagmiddag code oranje in het hele land afgekondigd, omdat later op de dag zware onweersbuien met mogelijk zware regen- en hagelbuien en felle rukwinden verwacht worden. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeerde dinsdagvoormiddag ook al het noodnummer 1722 geactiveerd.

Code oranje in heel het land: KMI waarschuwt voor plaatselijke schade door noodweer
De weersvoorspellingen voor dinsdag. Foto: KMI

“Dinsdagnamiddag ontstaan er buien, die geleidelijk intenser worden. Vooral op het einde van de namiddag, ’s avonds en ’s nachts kunnen er zware onweders ontstaan. Overvloedige neerslag, zware windstoten en hagel kunnen op sommige plaatsen schade veroorzaken”, waarschuwt het KMI vandaag.

Noordweer Benelux zegt dat het onweer rond 16 uur boven Parijs hangt en verwacht zware regen en hagel met plaatselijk hagelbollen van 1 tot 3 centimeter en windsnelheden tot 80 km/uur.

Ook dinsdagavond en -nacht worden in het land nog felle buien en zware onweders verwacht. In het tweede deel van de nacht neemt de buienactiviteit af.

Code geel naar oranje

Gisteren had het KMI daarom al in alle Belgische provincies code geel afgekondigd, van dinsdagnamiddag 14 uur tot woensdagochtend 3 uur. Dinsdagmiddag werd dat tussen 18 uur en 23 uur zelfs code oranje. Dat houdt in dat er kans is op 31 tot en met 50 l/m² in één uur of 41 tot 60 l/m² in zes uur of 51 tot 100 l/m² in een etmaal, of verspreide zware rukwinden of hagelstenen van 3 tot 5 cm.

De FOD Binnenlandse Zaken activeerde dinsdagvoormiddag ook al het noodnummer 1722 als voorzorgsmaatregel. Ter herinnering: dat nummer is enkel voor wanneer u brandweer nodig heeft, maar er niemand in levensgevaar is. Voor dat laatste dienen de noodnummers 112 (ambulance en brandweer) en 101 (politie).

Code oranje in heel het land: KMI waarschuwt voor plaatselijke schade door noodweer
Foto: KMI

Rest van de week

Ook woensdag is er veel bewolking en kans op regen: in de loop van de dag worden de buien intenser en vergroot de kans op onweer opnieuw. Vooral woensdagavond en -nacht is er weer kans op zwaar onweer. Vooral in de Ardennen. Ook donderdag start met veel bewolking en enkele buien, later wordt het droger met bredere opklaringen.

Door jvh,tg
VOOR ABONNEES