Onbemande Dragon-ruimtecapsule veilig in zee geploft

Bron © BELGA

Foto: rr

Teruggekeerd van het Internationaal Ruimtestation ISS is een commercieel vrachtruimteschip van het type Dragon maandagavond veilig in zee geploft, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.

De Canadese robotarm van het ISS liet maandag om 18.01 uur Belgische tijd de commerciële cargo van SpaceX boven Myanamr los, nadat die robotarm het Amerikaanse ruimtetuig eerder op de dag van de Harmony-module had afgekoppeld. De Dragon was op 6 mei na lancering met een Falcon-9 van SpaceX bij de spacemeccano aangekomen voor een zeventiende operationele bevoorradingsmissie.

Waar de onbemande capsule 2,5 ton aan lading bij had voor het ISS, vervoerde ze bij de terugreis meer dan 2,1 ton aan onder andere wetenschappelijke hardware en resultaten van wetenschappelijke experimenten.

De “splashdown” in de Stille Oceaan gebeurde zoals voorzien om 23.48 uur Belgische tijd. Eenmaal de Dragon weer aan land is, verhuist het wetenschappelijk materiaal naar de betrokken labs over de wereld verspreid.

Door jvh