Carry Goossens wordt nieuwe Kapitein Zeppos

© Frederik Beyens

Kapitein Zeppos maakt z’n comeback op het witte doek: meer dan een halve eeuw na de populaire jeugdreeks krijgt het personage een eigen bioscoopfilm. De hoofdrol wordt gespeeld door Carry Goossens (66), die in de voetsporen wandelt van de in 2006 overleden Senne Rouffaer. “Een grote eer, want ik was als kind een enorme fan”, zegt Goossens.

dvg

De langspeelfilm rond Kapitein Zeppos staat al jaren in de steigers. Productiehuis Eyeworks had in 2017 een eerste scenario klaar voor Zeppos en ging toen op zoek naar acteurs en de nodige financiële middelen. Met iets meer dan 600.000 euro productiesteun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) heeft regisseur Douglas Boswell – bekend van Wittekerke, LouisLouise en David – een grote hap van het budget binnen. En ook zijn hoofdrolspeler is gecast: Carry Goossens wordt de nieuwe Kapitein Zeppos.

© VRT - TV1

“Ik kreeg het voorstel twee jaar geleden al, en ik heb niet getwijfeld”, vertelt Goossens. “Omdat er nog wat hordes genomen moesten worden, hebben we het stilgehouden. Maar in de tussentijd kon ik al verschillende versies van het scenario lezen en mijn eigen ideeën delen. Kapitein Zeppos is een iconische reeks, maar gedateerd. Dus gaan we voor een nieuwe aanpak.”

Voor de nieuwe generatie

Drie Vlaamse generaties groeiden op met de avonturen van Kapitein Zeppos. De jeugdreeks ging in 1964 van start op de toenmalige BRT en liep drie seizoenen. Tot in de jaren tachtig werden alle 31 afleveringen lustig herhaald op de openbare omroep. Kapitein Zeppos werd ook opgepikt in het buitenland: onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en zelfs Jamaica.

“Zeppos is een personage dat een breed publiek aanspreekt”, zegt Goossens. “Jong en oud. Met onze update willen we ook de nieuwe generaties bereiken. Het wordt geen remake, wel een moderne doorstart. Ik speel de oude Kapitein Zeppos, die vroeger door Senne Rouffaer werd gespeeld. (Rouffaer overleed in 2006, nvdr.) Net als vroeger is hij nog heel avontuurlijk en verknocht aan zijn oude snufjes, zoals de amfibiewagen. Maar hij houdt niet van de nieuwe technologieën van vandaag. Een beetje zoals ik, eigenlijk. (lacht) In de film ontmoet Zeppos de zoon van zijn vroegere rechterhand Ben Kurrel, en die is natuurlijk wel een digital native. Het verhaal wordt dus een clash van generaties, maar vooral iets waar de hele familie zich in kan herkennen.”

© VRT - Jokke Cleutjens

Fan als kind

Goossens zelf mag zijn eigen draai geven aan het personage. “Zeppos is een legende, maar ik wil geen kopie spelen. Ik ga bijvoorbeeld meer humor in de rol steken. Maar ik ken de originele Zeppos als m’n broekzak. Ik ben een grote fan: in de jaren zestig had ik de ideale leeftijd om naar de reeks te kijken. Kapitein Zeppos was een buitenbeentje, een avonturier. Veel minder braaf dan de andere Vlaamse tv-helden van die tijd. Het wordt een plezier om hem te spelen.”

De opnames van Zeppos starten volgend jaar in mei. De film moet in het voorjaar van 2021 in de zalen verschijnen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook