Razendsnelle Stoffel Vandoorne schrijft geschiedenis tijdens testritten voor befaamde 24 Uur van Le Mans

Foto: AFP

Stoffel Vandoorne staat volgende week voor de eerste keer in zijn carrière aan de start van de befaamde 24 Uur van Le Mans. De West-Vlaming zal in de historische wedstrijd uitkomen voor SMP Racing in de snelste klasse, de zogenaamde LMP1. Vandoorne heeft tijdens de testritten op het Circuit de la Sarthe alvast van zich laten spreken: hij werd de eerste rijder in de geschiedenis van het WEC (World Endurance Championship) die een topsnelheid haalde van meer dan 350 kilometer per uur.

Vandoorne liet tijdens de testsessie in Le Mans afgelopen zondag een topsnelheid optekenen van precies 350,1 kilometer per uur. Daarmee werd hij nipt de eerste rijder die in het World Endurance Championship de grens van 350 kilometer per uur doorbrak. Het vorige record stond op naam van de Braziliaan Lucas Di Grassi, die in 2015 met een Audi een topsnelheid bereikte van 345,6 kilometer per uur op het Franse circuit.

Het WEC werd opgericht in 2012 en bundelt verschillende uithoudingsraces, waaronder ook de 6 Uur van Spa, in één kampioenschap. De 24 Uur van Le Mans is de belangrijkste wedstrijd op de kalender van het WEC en tevens één van de bekendste autoraces aller tijden. Voor Vandoorne is het zijn eerste deelname aan het evenement. De Rumbekenaar maakte vorige maand zijn WEC-debuut tijdens een heroïsche editie van de 6 Uren van Spa. Hij werd er samen met SMP-teamgenoten Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin knap derde in een race die werd geteisterd door onder meer sneeuw en zware regenval. Een podiumplaats lijkt ook in Le Mans zeker tot de mogelijkheden te behoren voor Vandoorne.

Het WEC-record heeft Vandoorne sinds zondag in handen, maar de hoogste topsnelheid aller tijden op het Circuit de la Sarthe ligt nog een stuk hoger. Dat record staat op naam van de Fransman Roger Dorchy, die in 1988 met een Peugeot maar liefst 407 kilometer per uur haalde. Die recordsnelheid zal wellicht nooit meer verbeterd worden omdat sindsdien chicanes werden aangebracht op het circuit.

Razendsnelle Stoffel Vandoorne schrijft geschiedenis tijdens testritten voor befaamde 24 Uur van Le Mans
Foto: Jean Michel Le Meur / DPPI
Door Sam Varewyck
  • Meest recent