Bloemetjes rond glasbollen moeten sluikstorters weghouden

De eerste glasbol die werd opgefleurd, in Arendonk. Foto: BERT DE DEKEN

Arendonk -

Een gezellig grasperk met (valse) bloemen is het nieuwe wapen tegen sluikstorten. In Arendonk in de provincie Antwerpen werden gisteren de eerste glasbollen opgefleurd. Het gaat om een testproject, waarbij op andere plaatsen ook ‘glasbolpeters’ en bewakingscamera’s hun opwachting maken.

Na snelwegparkings zijn glasbollen de populairste plaats om stiekem afval te dumpen. Om dat tegen te gaan, krijgen acht glasbollen in de Kempen vanaf nu het gezelschap van kunstgras en plastic bloemen. Het initiatief is afgekeken van Nederland. “We hopen zo sluikstorten tegen te gaan”, zegt Katleen Mertens van de Kempense afvalintercommunale IOK. “We deden vooraf een meting en zullen de resultaten vergelijken.”

Elders krijgen de glasbollen een peter of meter, dat is een vrijwillige buurtbewoner die een oogje in het zeil houdt terwijl een bord de potentiële sluikstorters daarop wijst. Op nog andere plaatsen komen camera’s en waarschuwingsborden. “We gaan bekijken welke maatregel het meest effectief is”, zegt Mertens.

Als de test slaagt, kunnen ook elders in Vlaanderen bloemenperkjes opduiken bij de glasbollen.

Bloemetjes rond glasbollen moeten sluikstorters weghouden
Foto: BERT DE DEKEN
Bloemetjes rond glasbollen moeten sluikstorters weghouden
Foto: ema
Door Koen Baumers en Eddy Meulemans
AANGERADEN
Meest recent