Fietsers met geel hesje lopen ’s nachts meer risico op ongeval

Reflecterende strips zijn veel belangrijker dan fluo.

Met een geel of oranje hesje heb je als fietser ’s nachts méér kans op een ongeval. Door de felle kleur van de jas lijkt fietsverlichting minder fel, waardoor automobilisten de afstand verkeerd inschatten. Een zwarte jas met reflecterende strepen is daardoor veiliger dan een klassiek fluohesje.

Helm op, fluo top: het is maar één van de vele campagnes die (jonge) fietsers moet aanzetten om een geel hesje te dragen. Maar zodra de duisternis is ingevallen, zijn die felle kleuren geen meerwaarde voor de zichtbaarheid. Integendeel: fietsers met een geel hesje lopen in de duisternis méér risico op een ongeval. Het is het Franse departement voor Volksgezondheid dat in een nieuw rapport die conclusie trekt, gebaseerd op verschillende eerdere onderzoeken.

Hesje overdag

In het donker draag je beter een zwarte jas dan felle kleuren, op voorwaarde dat die zwarte jas wel reflecterende strepen bevat. De redenering? Fietsverlichting valt door het geel of oranje van de jas minder op, waardoor het lijkt of de fietser verder weg is. En mogelijk gedragen fietsers zich ook onveiliger omdat ze zich zichtbaarder voelen, zeggen de onderzoekers.

Fietsers met geel hesje lopen ’s nachts meer risico op ongeval
Foto: VUM

Bij daglicht – en ook in de schemering – draag je dan weer beter wél een fluohesje, want de felle kleuren weerkaatsen het uv-licht van de zon. ’s Nachts maken vooral fietsverlichting en reflecterende strepen op de kledij het verschil, net als reflectoren op de wielen en pedalen. “Die reflecterende strips weerkaatsen de lampen van de auto’s”, zeggen de onderzoekers. “Je draagt ze het best op je knieën of enkels, zodat de pedaalbeweging weerkaatst wordt.”

LEES OOK. De beste tips om veilig met de fiets naar school te rijden

Het Franse rapport wijst er wel op dat veilige fietspaden en veilig rijgedrag (van zowel automobilisten als fietsers) een veel grotere rol spelen in de kans op ongevallen.

“Het is altijd beter een fluohesje te dragen, dan er geen te dragen. Het lijkt me wel logisch te zeggen dat die strepen inderdaad beter opvallen dan een eenkleurig hesje. Maar mensen mogen nu niet het gevoel krijgen dat zo’n eenkleurig fluohesje helemaal geen veiligheid meer biedt”, zegt Stef Willems van het Vias Institute voor verkeersveiligheid. “We gaan die Franse studie nu grondiger onderzoeken om een concreet advies te kunnen formuleren.”

Door Koen Baumers