Abonnee worden? Kies je leesformule

06/06/2019 - BV&Co
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Margriet Hermans: “Mijn operatie is nu te gevaarlijk”

Tv-gezicht Margriet Hermans (65) is een geknipt panellid voor Is er een dokter in de zaal?: zij onderging in 2000 een ingreep die bijna nergens meer ter wereld wordt uitgevoerd.

Margriet Hermans woog 148 kilo toen ze een “Scopinaro” onderging, waarbij kortsluiting wordt gemaakt tussen de dunne darm en de dikke darm, en ook een stuk van de maag en de galblaas worden weggenomen. Hermans verloor 68 kilo en voelt zich nu goed, maar moet nog altijd vitaminen en mineralen slikken. De “Scopinaro” wordt nog uiterst zelden uitgevoerd: het risico op complicaties is te groot, voedsel wordt minder goed opgenomen, er is een verhoogde kans op nierproblemen en andere kwalen. “Ik voel me gelukkig goed”, zegt Hermans, “maar ik moet wel geregeld naar de dokter, dit is een opdracht voor het leven. Maar het was een kwestie van moeten: als ik was blijven eten en niets had gedaan, had ik zeshonderd kilo gewogen. Soms denk ik: ik zou nog wat meer kunnen vermageren. Maar dan protesteert mijn man, hij zegt altijd dat hij destijds voor ‘de volle’ Margriet heeft gekozen.”

Haar drastische vermagering had natuurlijk gevolgen: zo had ze buikvel op overschot. “Maar dat durf ik niet laten weghalen. Ik vind het té ingrijpend. Een borstlift heb ik wel laten doen, ik heb nog altijd mijn fierheid als vrouw. Met mijn operatie heb ik de duur en de kwaliteit van mijn leven aanzienlijk verlengd. Het enige nadeel is dat mensen me soms niet meer herkennen. Dan lach ik gewoon en weten ze het weer; mijn optimisme is gebleven”.(tdl)

Is er een dokter in de zaal?, Eén, 21.05 uur

Nu in het nieuws