Dikke hagelbollen, Brusselse tunnels onder water, en brandalarm in Antwerpse kathedraal: hevig onweer heeft land verlaten

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Foto: rr

Het hevige onweer dat woensdagavond over het land trok, heeft vooral in Brussel, Vlaams-Brabant en Antwerpen voor schade gezorgd. In Brussel waren een aantal tunnels een tijdlang gesloten door het rijzende water, en in Antwerpen ging het brandalarm van de kathedraal af. Donderdag wordt wisselvallig weer verwacht, en ook de komende dagen is een mogelijke bui volgens het KMI nooit ver weg.

Hagelbollen van 2 à 3 centimeter dik, stapvoets verkeer op de snelweg, een blikseminslag op een windmolen: het onweer trok in alle hevigheid over ons land. Het KMI kondigde code oranje af voor Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Brussel, en code geel voor de andere Vlaamse provincies.

In Brussel werd het Ter Kamerenbos woensdagavond omstreeks half negen gesloten omwille van het onweer, dat met flinke hagelbollen gepaard ging. Omstreeks 1 uur ’s nachts werden ook de tunnels Vleurgat, Stefania, Kunst-Wet en Georges-Henri in beide richtingen afgesloten voor het verkeer door overstromingen. Omstreeks 3 uur werden die tunnels weer vrijgegeven.

De Brusselse brandweer rukte in totaal 88 keer uit: ze moest 34 keer tussenkomen voor ondergelopen straten, 13 maal voor takken en bomen die gevaarlijk los kwamen te zitten, en 4 keer dreigden voorwerpen op de openbare weg te vallen. Daarnaast waren er ook nog 37 interventies voor wateroverlast bij mensen thuis. De MIVB laat weten dat het Brusselse openbaar vervoer geen hinder ondervindt ten gevolge van het onweer.

(Lees verder onder de tweets.)

Daarna hield het onweer ook lelijk huis in Vlaams-Brabant: in Halle en Pepingen stonden winkels onder water, en in Roosdaal stond de Ninoofsesteenweg onder water.

(Lees verder onder de tweets.)

In Antwerpen ging omstreeks half tien het brandalarm van de kathedraal af. Het was niet meteen duidelijk waardoor dat veroorzaakt werd, maar mogelijk lag een blikseminslag aan de basis. De Antwerpse brandweer controleerden het gebouw, maar vonden geen brandhaard.

(Lees verder onder de tweets.)

Dikke hagelbollen, Brusselse tunnels onder water, en brandalarm in Antwerpse kathedraal: hevig onweer heeft land verlaten
De weersverwachtingen voor donderdag. Foto: KMI

Rest van de week

Donderdag krijgen we een afwisseling van opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag kunnen er een paar lokale buien vallen in het binnenland. De maxima schommelen van 15 graden in de Hoge Venen tot 19 graden in de Kempen. Donderdagavond blijft er een kans op een paar plaatselijke buien. Tijdens de nacht zou het droog blijven met brede opklaringen, maar stilaan zouden er hoge wolkenvelden verschijnen vanaf het zuidwesten. We halen minima van 7 tot 12 graden.

Vrijdag start met (brede) opklaringen. Vanaf de Franse grens zal de bewolking wel toenemen, gevolgd door regen. De maxima schommelen tussen 20 en 24 graden.

Het weekend zou starten met brede opklaringen, maar in de loop van zaterdag wordt wisselend bewolkt weer verwacht met kans op enkele lichte buien. Met maxima rond 17 of 18 graden in het centrum wordt het vrij koel voor de tijd van het jaar. Ook zondag wordt het vermoedelijk gedeeltelijk tot zwaarbewolkt met kans op enkele lokale buien. Een weerbeeld dat zich waarschijnlijk ook begin volgende week zal voortzetten.

Play

bekijk ook

Zo erg was de schade in Vlaanderen na noodweer dinsdag

Door sare, jvh