Peter De Roover blijft Kamerfractieleider, Jean-Marie Dedecker niet in N-VA-fractie

Bron © BELGA

Peter De Roover Foto: EPA-EFE

Peter De Roover blijft fractieleider voor N-VA in de Kamer. Dat heeft de N-VA-fractie donderdag beslist tijdens haar eerste fractievergadering. Jean-Marie Dedecker zal niet in de N-VA fractie zetelen.

De Roover was ook in de vorige legislatuur al Kamerfractieleider voor de Vlaams-nationalisten. Hij nam in 2016 de fakkel over van Hendrik Vuye. De N-VA is de eerste fractie die haar fractieleider aanduidt.

“Ik ben zeer erkentelijk en dankbaar dat de nieuwe N-VA-Kamerleden mij het vertrouwen geven en mij unaniem verkozen om fractievoorzitter te blijven in deze legislatuur. Samen met een stevige ploeg blijven wij de Vlaamse bekommernissen dag-aan-dag behartigen in de Kamer”, zegt De Roover in een reactie.

Dedecker zal niet in N-VA-fractie zetelen

Kamerlid Jean-Marie Dedecker zal dan weer geen deel uitmaken van de N-VA-fractie. De burgemeester van Middelkerke stond op 26 mei als onafhankelijke op de West-Vlaamse lijst van N-VA en haalde vanop de lijstduwersplaats zijn zitje binnen. Maar zoals tijdens de campagne aangekondigd, zal Dedecker als onafhankelijke zetelen, zo werd donderdag bevestigd.

Daardoor zal de N-VA-fractie geen 25 zetels maar 24 zetels tellen, waarmee ze nog steeds de grootste blijft. Voor Dedecker betekent het wel dat hij geen stemrecht heeft in de commissies.

Door jvh
AANGERADEN