Aalsterse families dienen klacht in na racistische brief: “Verwijten de lokale politie nalatigheid”

Bron © BELGA

Foto: rr

Aalst -

De drie families die de brief met racistische beledigingen in de brievenbus kregen, gaan vrijdag een klacht indienen tegen onbekenden. Dat werd vernomen bij hun advocaat Abderrahim Lahlali. “Ze worden al twee jaar geterroriseerd door een buurtbewoner, die hetzelfde taalgebruik hanteert als de briefschrijver. Ze gaan ervan uit dat het om dezelfde man gaat, en verwijten de lokale politie nalatigheid omdat die niet is opgetreden.”

De brief, die woensdag gedeeld werd op sociale media, zorgde voor verontwaardiging in Aalst. “Na de verkiezingen is het heel duidelijk dat vreemde (sic) hier niet welkom zijn. Vlaams Belang is de eerste en grootste partij van Aalst met 41.771 stemmen”, stond er in een uitgeprinte tekst vol schrijffouten. De onbekende bestempelt allochtonen als “ongeciviliseerd”, “laf”, “vuil”, “achterbaks” en “dom”. “Jullie zijn halve beesten zonde geen enkel waarde (sic)”, aldus de tekst.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia had een onderzoek geopend, en de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) had de lokale politie ook gevraagd om een onderzoek te openen.

LEES OOK. Steven Van Herreweghe lanceert antwoord op racistische brief: “In Aalst noemen we dat zoagen, kreften en memmen

Verdachte in beeld

Er is een verdachte in beeld, maar volgens de advocaat van de drie allochtone families is de kans groot dat het om een buurtbewoner gaat die al eerder de gezinnen viseerde. “De man dreigde met het plegen van een aanslag op de minderjarige kinderen van de gezinnen, door te stellen dat hij ze omver zou rijden met zijn voertuig. Hij heeft ook slagen en verwondingen toegebracht aan de kinderen, en daar zijn ook medische attesten van opgesteld. De handelingen zijn volgens ons met racistisch oogmerk gebeurd”, zegt hun advocaat Abderrahim Lahlali.

De advocaat dient vrijdag klacht in bij de onderzoeksrechter tegen onbekenden voor de brief, maar ook tegen de buurtbewoner zelf voor de vroegere feiten. “De politie is verschillende keren moeten tussenkomen, maar tot op heden heeft die niets ondernomen omdat er onvoldoende bewijzen zouden zijn. Het gaat om een opeenstapeling van misdrijven over een zeer lange periode. De lokale politie is al twee jaar nalatig geweest, en de gezinnen hebben er alle vertrouwen in verloren.”

De verdachte zou pas volgende week uitgenodigd zijn voor verhoor. “De brief is duidelijk aanzetten tot haat met racistisch oogmerk, en er zijn veel parallellen in het taalgebruik van de brief en de beledigingen die de gezinnen de voorbije jaren hebben moeten ondergaan. De moeder van een van de kinderen vraagt zich af of er alleen tussengekomen wordt als er een dode valt”, zegt Lahlali.

Door jvh
AANGERADEN