Waar of niet? Een nectarine is een perzik

Topchefs Geert Van Hecke en Peter Goossens counteren afwisselend de clichés van het koken. Deze week Geert Van Hecke.

“Waar. De schil van een perzik voelt pluizig aan, de nectarine is een variant met gladde schil. Perzikrassen onderscheiden zich door de kleur van het vruchtvlees: wit, geel of rood. Witvlezige perziken ruiken heerlijk, maar zijn erg kwetsbaar voor blutsen en builen. Geelvlezige, en ook nectarines, zijn minder kwetsbaar, maar ook minder sappig. Roodvlezige hebben heerlijk sappig vruchtvlees.

Perziken vind ik het allerlekkerst goed rijp en sappig uit het vuistje. De pel verwijderen hoeft niet, de pit spuw je gewoon uit. Wil je ze toch pellen, gebruik dan de tomatenmethode: insnijden, even in kokend water en schrikken in koud water.

In boter gebakken perziken passen goed bij hartige gerechten. Perziken worden echter vooral in desserts gebruikt. Dé klassieker is pêche Melba. Voor 2 perziken: kook 200 g water, 125 g suiker, vanille en een scheutje citroensap op en pocheer er de perziken 20 min. in. Laat afkoelen in het vocht, neem uit, snij in 2, haal de pit uit en serveer met ijs.”

Zet’joe, Langestraat 11, 8000 Brugge, www.zetjoe.be

Door Tine Bral
Meest Recent
Laad meer berichten...