KMI waarschuwt voor felle rukwinden vrijdagnamiddag

Bron © BELGA

Foto: JEFFREY GAENS

Vanuit Frankrijk trekt vrijdagnamiddag een koufront over ons land. Daarbij neemt de wind gevoelig toe. Bij de passage van de storing zijn rukwinden mogelijk tussen 70 en 80 km/u. Dat meldt het KMI donderdagavond.

Vrijdag worden eerst opklaringen verwacht, maar overdag neemt de bewolking toe vanaf het zuidwesten. In de loop van de namiddag gaat het geleidelijk regenen vanaf de Franse grens. Plaatselijk en vooral dan langs de Nederlandse en Duitse grens kunnen er in de namiddag en ‘s avonds ook enkele buien ontstaan, mogelijk met onweer. Het wordt warmer met maxima van 21 tot 24 graden. Er waait een overwegend vrij krachtige wind uit zuidoost ruimend naar zuid. In de namiddag en ‘s avonds zijn rukwinden van 60 tot 70 km/u of eventueel nog meer mogelijk.

Vrijdagavond blijft het stevig waaien met lokale buien. Vrijdagnacht is er vooral in het westen en het noordwesten kans op buien of perioden van regen. Elders kunnen er ook een paar buien voorkomen, maar blijft het meestal droog met vooral naar het oosten toe opklaringen. We krijgen minima van 9 tot 13 graden. Er waait een vrij krachtige tot soms zelfs een krachtige wind uit zuidelijke richtingen met rukwinden tot 70 km/u of lokaal meer.

Ook daarna blijft het nog lang stevig waaien. Na een wat rustigere periode, is er zaterdag opnieuw kans op windstoten tot 80 km/u. Pas zaterdagnamiddag zou het rustiger worden. Tussen vrijdag 16 uur en zaterdag omstreeks 18 uur geldt weercode geel in alle provincies.

Door gjs