Werchter Boutique verzamelt twee iconen op één podium

© AFP

Op de festivalweide van Werchter vindt zaterdag de achtste editie van Werchter Boutique plaats. Headliner van de sterke affiche is Fleetwood Mac. Met frontvrouw Stevie Nicks en met Chrissie Hynde van The Pretenders staan twee begenadigde zangeressen en songwriters op het podium van het eendaagse muziekfestival in Rotselaar.

jvh

Sinds de start in 2008 is de affiche “met voorsprong de sterkste” die de organisatoren van Live Nation al samenstelden. Ver weg lijkt de tijd dat Werchter Boutique vooral een familiegebeuren wilde zijn. Ook het recept van een avondfestival opgebouwd rond één grote topact à la Madonna en Prince is verleden tijd.

Het Festivalpark vormt zaterdag het decor voor zes concerten onder de beproefde formule van slechts één podium. Novastar mag al even na het middaguur de aftrap van de achtste editie geven. Joost Zweegers kent de weg: elf maanden geleden haalde hij het hoofdpodium van Rock Werchter. Dat geldt nog meer voor Arsenal, dat vorig jaar al voor de zevende keer op de affiche van het vierdaagse rockfestival stond.

Eerste levende legende

Om 16 uur is het tijd voor de eerste levende legende: The Pretenders. De Britse groep rond Chrissie Hynde brak in 1980 door met de hit “Brass in pocket”. Bijna veertig jaar later voert de 67-jarige Amerikaanse zangeres nog altijd het Londense rockinstituut aan. Voor het eerste jubileumconcert tekent Triggerfinger. Het Belgische trio brengt voor de twintigste verjaardag enkele speciale gasten mee. Onder hen al zeker Selah Sue, Henny Vrienten van Doe Maar en Fenne Kuppens van postpunkrevelatie Whispering Sons.

Snow Patrol is terug van even weggeweest. Hoge ogen op Rock Werchter in 2012 maar nadien ten prooi aan een creatieve inzinking. De Noord-Ierse/Schotse groep probeert weer aan te knopen met het roemrijke verleden. Het weerzien op Rock Werchter in 2018 krijgt nu een verlengstuk. Ook al in verjaardagsverpakking: Snow Patrol wordt 25.

Tweede levende legende

Na vijf concerten van gemiddeld één uur betreedt een tweede levende legende het podium. Fleetwood Mac mag gedurende 2,5 uur een best of serveren. Dat gebeurt in een nieuwe bezetting, na het veelbesproken ontslag van Lindsey Buckingham. Het gemis van de gitarist woog zo sterk door dat hij vervangen werd door twee muzikanten. Neil Finn en Mike Campbell verwierven bekendheid bij respectievelijk Crowded House en The Heartbreakers van Tom Petty. Zij flankeren Mick Fleetwood, Stevie Nicks en John en Christine McVie. Sinds de start van een wereldtournee in oktober vorig jaar heeft de Brits-Amerikaanse band al 25 concerten afgewerkt, met New Orleans als voorlopig hoogtepunt. Met steeds dezelfde setlist, eentje zonder verrassingen en zowat alle monsterhits van de voorbije halve eeuw. Niemand neemt het Fleetwood Mac kwalijk dat het op veilig speelt.

Van de honderd grootste songwriters aller tijden volgens het toonaangevende Amerikaanse magazine Rolling Stone staan er zaterdag twee op het podium van Werchter Boutique: Chrissie Hynde (rang 63) en Stevie Nicks (plaats 53). Twee Amerikaanse iconen, een zestiger en een prille zeventiger.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten