Verlaat nu ook Gentse gemeenteraad

Siegfried Bracke (N-VA) stopt volledig met politiek

© BELGA

Siegfried Bracke verlaat de Gentse gemeenteraad, en stopt volledig met politiek. De N-VA-politicus werd op 26 mei niet herverkozen voor de Kamer, waar hij tijdens de vorige legislatuur voorzitter was.

Het is niet duidelijk of de 66-jarige Bracke nog een carrière buiten de politiek ambieert.

jvh

“Kleine dienstmededeling: ik verlaat de Gentse gemeenteraad. Ik wens onze stad het allerbeste toe”, liet Bracke vanmiddag op Twitter weten. Bracke werd in oktober verkozen voor een tweede ambtstermijn in de Gentse gemeenteraad. Hij wordt vervangen door Ronny Rysermans, die zes jaar voorzitter was van de N-VA-fractie in de OCMW-raad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Even later bevestigde de vorige Kamervoorzitter dat hij volledig met politiek stopt. Bij de federale verkiezingen van 26 mei was Bracke verrassend niet herverkozen op de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA.

De Wever: “Hoop in de toekomst nog een beroep te kunnen doen op zijn inzichten”

Voorzitter Bart De Wever dankt Bracke in een reactie “voor zijn jarenlange inzet” voor de N-VA. “Ik heb al die jaren graag en veel met hem samengewerkt. Zijn eruditie en intelligentie zijn iets dat ik voortaan zal moeten missen, net als zijn messcherpe analyses. Analyses die vaak zowel pijnlijk als correct waren. Ik wens Siegfried het allerbeste en ik hoop dat ik in de toekomst nog steeds een beroep zal kunnen doen op zijn inzichten”.

Ook Bob Cammaert, voorzitter van de Gentse N-VA-afdeling looft Bracke. “Hij had een zeer waardevolle inbreng, van zodra hij er is bijgekomen. N-VA Gent kan hem alleen maar dankbaar zijn voor al zijn bijdragen.” In 2018 verliep de lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen moeilijk, na een slechte verstandhouding tussen Bracke en Elke Sleurs, die uiteindelijk een stap opzij zette. “Karakters botsen soms. Als voorzitter heb ik dat betreurd. Het zijn twee waardevolle mensen”, blikt Cammaert nog terug.

Van VRT naar twee legislaturen in de Kamer

Bracke werkte lange tijd voor de VRT als politiek journalist en hoofdredacteur, maar op 4 mei 2010 kondigde hij aan dat hij de openbare omroep met onmiddellijke ingang verliet, en de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA bij de federale verkiezingen een maand later zou trekken. “Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven geweest, maar ik neem ze met veel overtuiging”, klonk het toen.

Als Oost-Vlaamse lijsttrekker raakte hij met 101.940 voorkeursstemmen vlot verkozen. Hij was er ondervoorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken voor, en lid van de bijzondere commissie Seksueel Misbruik. In 2014 raakte Bracke opnieuw verkozen als Kamerlid, maar haalde hij als lijsttrekker maar 64.481 voorkeursstemmen meer. Na de vorming van de regering-Michel werd hij in oktober 2014 tot Kamervoorzitter verkozen.

Bij de vorige verkiezingen van 26 mei werd Bracke echter verrassend niet herverkozen. Zo restte hem enkel nog het ambt van gemeenteraadslid in Gent, maar vandaag komt ook daar dus een einde aan.

LEES OOK

VOOR ABONNEES

Meest Recent