Stad laat historisch pand slopen om er park van te maken: “Triestig voor een stad die ooit zoveel uitstraling had”

De villa renoveren zou te veel kosten, dus wordt die gesloopt. Foto: dji

Gistel -

Het schepencollege heeft een sloopvergunning verleend voor villa Les Sophoras in de Ellestraat. Het stadsbestuur wil er een openbaar park realiseren, en renoveren zou te veel geld kosten. Op sociale media zijn de meningen over de sloop verdeeld.

Het vorige stadsbestuur kocht in het najaar van 2017 de villa Les Sophoras en bijhorend parkdomein van zo’n 15.000 vierkante meter groot voor 690.000 euro. In september vorig jaar kon je het domein nog voor het eerst bezoeken. Het stond toen al vast dat de site een openbaar park zou worden. De bestemming van de villa zou een beslissing worden van de nieuwe bestuursploeg. Die besloot nu om het pand te slopen, de vergunning is verleend.

“Het bestuur wil ten volle inzetten op de realisatie van een openbaar park met een wandel- en fietspad tussen de Bruidstraat en bibliotheek Ter Elst”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Wim Aernoudt (N-VA). “Een park dat de Gistelnaar toelaat om midden in de stad ten volle te genieten van de natuur. Deze realisatie wordt een speerpunt binnen deze bestuursperiode. Daarnaast onderzoeken we of we de verkeerssituatie aan het SIGO kunnen verbeteren door middel van een kiss- and ridezone aan de voorkant van het park.”

Gistel op kaart zetten

De oppositie keurde de beslissing al af. “Een te overhaaste beslissing. De mogelijkheden werden niet eens grondig onderzocht. Slopen zou de laatste optie moeten zijn”, klinkt het bij CD&V.

Ook op sociale media zijn de meningen verdeeld. “Begrijpt de stad dan niet dat ze na restauratie een pand in handen zou hebben dat Gistel op lange termijn wat meer op de kaart kan plaatsen”, en ook nog: “Nog een voorbeeld van erfgoed dat verdwijnt in Gistel. Triestig beleid voor een stad die ooit zoveel uitstraling had”, zijn enkele van de vele reacties. Anderen tonen wel begrip. “Gemeentebestuur houdt woord. Is te duur en een ruïne. Verstandige beslissing.”

Kleine kamers

Schepen Aernoudt verdedigt de beslissing die unaniem binnen de meerderheid werd genomen. “We zijn van oordeel dat er in dit concept geen plaats is voor de villa Sophoras die midden in het park is gebouwd. De villa is opgedeeld in vele kleine kamers, waardoor de stadsdiensten na renovatie hier niet kunnen worden gehuisvest. Bovendien is de villa veel van z’n authenticiteit verloren door verschillende verbouwingen door de jaren. De renovatiekostprijs zou niet haalbaar zijn”, zegt Aernoudt.

Het stadsbestuur benadrukt dat de Gistelnaar en het verenigingsleven betrokken zullen worden bij de invulling van de nieuwe bestemming. “De opstart hiervan is gepland na de zomer.”

Door Dominique Jauquet
AANGERADEN
Meest recent