Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Soms met de auto, soms met fiets of trein? VRT maakt flexibel pendelen makkelijker

Soms met de auto, soms met fiets of trein? VRT maakt flexibel pendelen makkelijker

VRT-weerman Frank Deboosere fietst consequent naar het werk. Foto: BDW

Enkele grote bedrijven, waaronder VRT, beginnen met een nieuw systeem om hun personeel te sturen naar duurzame verplaatsingen tussen woning en werk. Dankzij een app kunnen werknemers elke dag kiezen en wordt hun vergoeding automatisch berekend op hun werkelijk gedrag.

“Vroeger had je recht op een fietsvergoeding zodra je 70 procent van de tijd met de fiets kwam”, zegt Elien Raport, mobiliteitscoördinator bij de VRT. “Daar schrokken veel mensen voor terug. Ze willen wel fietsen, maar zo vaak? Zeker voor wie langere afstanden fietst, is dat moeilijk te garanderen. Bijna 65 procent van onze mensen rijdt naar het werk met de auto. Door onder andere meer flexibiliteit te bieden, willen we het aantal autoverplaatsingen nu met 35 procent terugdringen.”

De app die daarbij gebruikt wordt, is van Belgische makelij. Vaigo, heet die en de app kan gekoppeld worden met de personeelssoftware, automatisch de juiste vergoeding berekenen en de betaling van trein- en bustickets regelen. Ook bedrijven als Danone, BDO en De Watergroep gebruiken de app.

“De administratieve rompslomp weerhoudt veel werkgevers ervan om een flexibele woon-werkvergoeding aan te bieden”, zegt Roeland Vanrenterghem van Eurides, de start-up achter Vaigo. “Het mobiliteitsbudget is bedoeld om mensen met een bedrijfswagen uit de auto te halen, en de app maakt het makkelijker om ook die veel grotere groep van mensen zonder bedrijfswagen flexibeler te maken.”