Aprilse grillen, stomende Belgen en 2,5 uur lang monsterhits op Werchter Boutique

© DBA

“Listen to the wind blow.” Wanneer Fleetwood Mac straks van wal steekt, zingen ze profetische woorden in ‘The chain’. Werchter Boutique trapt vandaag de muziekzomer af met een junidag vol aprilse grillen. Windstoten en buien doen haasje over met de zon, 45.000 festivalgangers duiken in en weer uit hun regenjas. Maar geen sprake van een druilerige dag. Met dank aan puike Belgen.

adm

Geen bikinitopjes of korte broeken. Wel dikke truiendag op het eerste Belgische festival van het jaar. De weergoden houden woord op Werchter Boutique en trakteren de weide op wisselvallig weer. Het ene uur een heerlijk, zacht zonnetje, het volgende pittige windstoten en plensbuien. Niet dat het humeur even grimmig wordt: met poncho’s, regenjassen en plastic folies houden de bezoekers elkaar broederlijk droog.

© DBA

“We ontvangen vandaag zo’n 45.000 bezoekers”, zegt Nele Bigaré, woordvoerder van Werchter Boutique. “En dat vinden we een sterk resultaat. Op het weer hebben we ons voorbereid: de dag voor het festival hielden we nog een bijkomende vergadering om alle scenario’s te overlopen en inspecteerden we een laatste keer het terrein. Alle constructies werden extra verankerd als voorzorg tegen de sterke wind. En we staan in constant overleg met onze weerman op het terrein.” Halfweg de dag stevent Werchter Boutique af op een vlekkeloze editie.

Vieren met Triggerfinger

En dat onder meer dankzij de Belgen op de affiche. Met een uitstekende set van Novastar liep de Werchterse vlakte al vroeg vol, en de hitparade van Arsenal schudde ieder nat lijf snel weer droog. “Wees lief voor de regen, we zullen ‘m nog nodig hebben”, lachte zanger John Roan. Halfweg ‘Estupendo’ lokte hij de zon alsnog uit haar kot. Een gewéldige show, was het.

© DBA

Met The Pretenders kwam een stilaan vast gezicht langs: de groep rond punkicoon Chrissie Hynde stond na TW Classic, Rock Werchter en de Lokerse Feesten alwéér op een Belgisch podium. “Jullie zijn nu eenmaal één van de beste festivallanden ter wereld”, paaide Hynde. Met ‘Back on the chain gang’ en ‘Don’t get me wrong’ trakteerde ze Werchter op de eerste portie wereldhits van de dag. Maar raken aan headliner Fleetwood Mac zal ze niet. Daarvoor bolde de vertrouwde set al te gezapig vooruit.

Beter verging het Triggerfinger. De heren in maatpak vierden hun twintigste verjaardag met een resem speciale gasten. Doe Maar-bassist Henny Vrienten, Selah Sue en Fenne Kuppens van Whispering Sons sprongen mee op de bühne en goten met ‘Mercy’, ‘Als je wint, heb je vrienden’ en ‘Eén nacht alleen’ een salvo oorwurmen in een Triggerfinger-jas. Een kostuumvest, welteverstaan. Voor een jubilerende band die de grijze haren niet meer kan wegsteken, kwam Triggerfinger kwiek als een veulen voor de dag.

© DBA

Aftellen naar Fleetwood Mac

Headliner Fleetwood Mac heeft zaterdagavond Werchter Boutique uiteindelijk afgesloten, na Snow Patrol. De Brits-Amerikaanse band deed waarvoor het naar het Festivalpark in Rotselaar gekomen was: zestien hits op een rijtje, met drie bisnummers als uitsmijter van de achtste editie.

Fleetwood Mac had genoeg aan het openingsnummer om de 45.000 festivalgangers mee te krijgen. Het opzwepende "The chain" was een zeer slimme zet. De hittrein donderde vervolgens ononderbroken door met "Dreams", "Second hand news", "Black Magic Woman", "Everywhere", "Rhiannon", "Landslide" en "You make loving fun". Het concert werd vernuftig opgebouwd, met het immens populaire "Go your own way" als afsluiter van de reguliere set.Als enige groep op de achtste editie van Werchter Boutique mocht Fleetwood Mac bisnummers serveren. Drie nog wel. Het eerste was een van de weinige verrassingen van het concert: een cover van het dertig jaar oude "Free fallin", als eerbetoon aan de in 2017 overleden Tom Petty. Als slotakkoorden werden "Don't stop" en "All over again" op de weide losgelaten. Ruim 2,5 uur moeiteloos vullen met louter hits: het is niet iedereen gegeven.

Voor de kenners was het wel een beetje wennen, met niet langer vijf maar zes muzikanten op het podium. Met nog vier getrouwen van pakweg het eerste uur: Mick Fleetwood (drums), John McVie (bas), Stevie Nicks (zang) en Christine McVie (keyboard en zang). Anno 2019 toert de band in een nieuwe formatie, met de nieuwkomers Neil Finn en Mike Campbell. Zij verdienden hun strepen bij respectievelijk Crowded House en The Heartbreakers van Tom Petty.

Finn en Campbell moeten gitarist en zanger Lindsey Buckingham doen vergeten. Of beter: hem trachten te doen vergeten. Vriend en vijand zijn het eens over de zeer grote invloed van Buckingham bij Fleetwood Mac. De achtergebleven bandleden doen alles om het afscheid verteerbaar te maken. Officieel ging het in april vorig jaar niet om een ontslag. Maar na de strubbelingen lekte uit dat Stevie Nicks achter de breuk zat. Uitgerekend zijn ex-vriendin. Buckingham had haar zelf binnengesmokkeld toen hij in 1975 bij Fleetwood Mac gevraagd werd.

"Toen we jamden met Mike en Neil voelden we de chemie", probeerde Mick Fleetwood onlangs de bladzijde definitief om te slaan. "Voor de groep was het duidelijk dat zij de juiste toevoeging zijn om in de bekende stijl van Fleetwood Mac verder te gaan. Het is nieuw en anders, maar de typische sound blijft intact", zei Fleetwood.Voor de grote massa op Werchter Boutique maakte het allemaal niet veel uit. Onder hen ook gewezen federaal minister Jan Jambon (N-VA). "Ik vond het schitterend. Ik ben geen fan van het eerste uur. Pas op gevorderde leeftijd heb ik mij tot Fleetwood Mac bekeerd. Als ik dit op hun leeftijd straks nog zou kunnen, teken ik meteen", zei de kandidaat-premier.

Aangeboden door onze partners

Lees ook