Luitenant Oliver Naesen over de Dauphiné: “Onder de Belgen grappen wij daar altijd over want het is toch zo wreed en toch zo lastig”

Foto: Photo News

Oliver Naesen beseft heel goed het belang van het Critérium du Dauphiné dat vandaag in Aurillac begint.

LEES OOK.Waarom u moet kijken naar de Dauphiné? Alle ogen op Froome (en een klein beetje op Wout van Aert)

“Het is in één woord samen te vatten: megabelangrijk voor AG2R-La Mondiale! Het is team Bardet hé. Als je erbij zit, is het goed natuurlijk, maar anderzijds is de Dauphiné voor mij altijd de lastigste koers van het jaar. Er wordt hier altijd zo rap gereden. Eigenlijk rapper dan in de Tour zelf”, aldus Naesen. “Het is alsof iedereen nog zijn selectie voor de Tour moet afdwingen. Je voelt altijd opnieuw in het peloton dat er zich eigenlijk nog veel moeten bewijzen ten opzichte van hun ploegleiding. Het is al mijn vierde Dauphiné. Altijd heb ik al bij de beesten afgezien. Onder de Belgen grappen wij daar onderweg altijd over. Zo van: zouden we niet alsnog afzeggen voor de Tour? Want het is toch zo wreed en toch zo lastig, maar uiteindelijk valt dat in de Tour altijd nogal mee omdat iedereen zijn plek en zijn rol heeft. Als je werk gedaan is, moet je geen schrik hebben.”

“In de Dauphiné is het echt ‘kletsen’ tot de finish. Ze hebben me gezegd dat indien ik me goed voelde, dat ik mee mag gaan in ontsnappingen. Maar als je niet goed bent, denk je daar bijvoorbeeld niet aan. Ik probeer zondag en maandag mee te gaan. Al weet ik nog altijd niet hoe ik me exact voel na de hoogtestage. In Gullegem Koerse heb ik ‘de pomp uitgekuist’ (jargon voor eens goed doorrijden). Ik ben tien dagen terug van hoogtestage. Ik moet het effect beginnen voelen. Al vind ik van mezelf niet dat ik nu al speciaal sterk rijd”, aldus de luitenant van Romain Bardet die van zichzelf zegt dat hij in deze Dauphiné voor etappewinst gaat.

Door hc