Han Coucke en Griet Dobbelaere winnen met Han en Grietje zowel publieks- als juryprijs op Utrechts Cabaretfestival

© Annelies Vanhove

Stand upcomedian Han Coucke en de Gentse actrice Griet Dobbelaere hebben zaterdagavond met hun eerste gezamenlijke cabaretshow Han en Grietje zowel de juryprijs als de publieksprijs gewonnen op het Utrechts Cabaretfestival. De twee keren meteen met twee bekers terug naar Vlaanderen. Han en Grietje is de allereerste productie die het eerste gemengde humoristische duo, dat samen studeerde en elkaar al twintig jaar kent, maakte. De try-outs van Han en Grietje vonden vorig jaar plaats tijdens de Gentse Feesten en de show toerde het voorbije half jaar door Vlaanderen. Voor het najaar is een nieuwe reeks voorstellingen voorzien.

Rudy Tollenaere

"Han en Grietje hebben een lekker interactieve opening die wel veel lijkt op een opwarmzaaloefening 2.0 van een stand-up. Han en Grietje zijn een professioneel en goed op elkaar ingespeeld duo. Ze beheersen alle facetten van uitbundig tot verstilling. De tongverkrachtingsscène is mooi opgebouwd en ze spelen de tegenstellingen in het duo mooi en krachtig uit", zo staat er in het juryverslag dat zaterdagavond laat in het Schiller theater in Utrecht werd voorgelezen.

Han Coucke is vooral bekend voor zijn comedyshows waarmee hij al tien jaar het typetje Han Solo, met nogal harde standpunten neerzet. Coucke regisseert ook andere comedy-artiesten. Griet Dobbelaere is dan weer bekend uit het theater (Kopergietery en Studio Orka). De twee kennen elkaar al ruim 20 jaar. De twee studeerden samen, gingen elk hun eigen weg, maar bleven bevriend en beloofden elkaar bij zowat elke ontmoeting 'dat ze toch eens iets samen moesten doen". Han Coucke is ook de peter van het kindje dat Griet Dobbelaere samen met Xavier Cloet van CirQ heeft.

"We zijn heel blij met die twee prijzen", aldus Han Coucke. "Han & Grietje is namelijk geen pure stand-up maar veeleer cabaret en daar hebben ze in Nederland een veel langere traditie in dan bij ons. Men neemt er nog de tijd om te luisteren naar de poëzie van de scènes die we spelen. Ze hebben er niet alleen respect voor de grap, maar ook voor de opbouw."

Het juryverslag verwijst ook naar een mooi opgebouwde tongverkrachtingsscène, terwijl Han Coucke en Griet Dobbelaere het op hun eigen site hebben over een theaterkus.

"Tja, dat verhaal", lacht Griet Dobbelaere "Han en ik hebben inderdaad samen theater gestudeerd. In de voorstelling verwijst hij naar die theaterkus en hoe we daar mee omgingen. Of ik er van genoten had, dan wel of het aanvoelde als een verkrachting. Daarmee zitten we inderdaad in de buurt van het moreel besef en de MeToo toestanden, en de tegenbeweging daarvan, waarbij mannen zich al snel schuldig voelen."

"We zijn beiden verrast en overrompeld" gaat Griet Dobbelaere verder "eerlijk gezegd deden we vooral mee om te testen of onze voorstelling ook in Nederland zou aanslaan en of we ook daar kans zouden hebben om er mee te touren. Groter was onze ambitie niet. En zie, we komen nu zowel met de juryprijs als de publieksprijs naar huis. We mochten ook ondervinden dat de 'Vlaamse' factor toch nog altijd charmeert in Nederland." Han Coucke vult aan dat hij vooral tevreden is met de publieksprijs: "We hadden daar, in tegenstelling tot de andere deelnemers, geen bende fans mee. Dat betekent dat die fans van de andere deelnemers ook wel op ons gestemd hebben."

Han en Grietje speelt dit najaar in Vlaanderen alvast nog een dozijn voorstellingen, waaronder op 22 november in de Gentse Minard. Klik hier voor tickets.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten