Het is vijf jaar geleden dat David Goffin nog eens zo laag stond, maar vanaf nu kan hij opnieuw naar boven kijken

Foto: Photo News

David Goffin begint dinsdagnamiddag op de Libema Open in het Nederlandse Rosmalen aan zijn grasseizoen. Onze 28-jarige landgenoot start voor het eerst sinds september 2014 aan een tennistoernooi als speler die buiten de top-dertig op de wereldranglijst staat. Het goede nieuws: de komende weken heeft hij alleen maar punten (en plaatsen) te winnen.

In 2014 begon David Goffin aan zijn steile opmars in het mannentennis. Van plaats 111 op de ATP-wereldranglijst begin januari naar plaats 22 eind december. Twee jaar later bonkte de Luikenaar al nadrukkelijk op de poort van de top-tien. Daar zou hij zich in februari van 2017 ook in nestelen. Toen Goffin op het einde van dat jaar ook als eerste Belg ooit de finale van de Masters kon bereiken, maakte hij de sprong naar de zevende plaats op de wereldranglijst. Zijn hoogste ranking ooit. Vorig jaar werd echter de val naar onderen ingezet door veel blessures, strubbelingen met de coach en enkele mindere prestaties. Goffin sloot het jaar als nummer 22 van de wereld, exact even hoog als vier jaar eerder. Ook 2019 verliep tot nu toe met vallen en opstaan. Enkele vroegtijdige uitschakelingen deden hem verder wegzakken op de wereldranglijst. Op Roland Garros kwam Goffin uitstekend voor de dag, maar had hij de pech om al in de derde ronde op de ongenaakbare Rafael Nadal te botsen. Het gevolg? Een 33e plaats op de ATP-ranking, zijn laagste ranking sinds september 2014.

“Het is gewoon pech dat ik zo snel op Nadal stuitte”, weet ook Goffin. “Als één van de lagere reekshoofden kan dat je nu eenmaal overkomen. Het belangrijkste is dat ik weet dat ik op de goede weg ben. Die betere ranking komt dan vanzelf wel terug. Ik focus me trouwens niet op mijn klassement, enkel op mijn niveau en dat is opnieuw goed.”

Niet alleen slecht nieuws

Het is inderdaad niet allemaal slecht nieuws. Goffins prestaties op Roland Garros waren zeer hoopgevend. Niemand behaalde in Parijs trouwens meer games tegen gravelkoning Nadal: dertien games tegenover twaalf van Dominic Thiem in de finale. Bovendien heeft Goffin de komende weken amper punten te verdedigen op de grastoernooien. Vorig jaar ging hij er zowel in de eerste ronde op Queen’s als Wimbledon meteen uit. Dit jaar speelt Goffin de toernooien van Rosmalen en Halle als voorbereiding op Wimbledon. Enkele zeges op die drie grastoernooien en de Luikenaar staat opnieuw stevig in de top-twintig. “Al wordt dat weer een moeilijke omschakeling, net nu het op gravel lekker begon te gaan. Ik weet dat ik op gras goed speel, maar het blijft toch altijd aanpassen. Je moet je helemaal anders verplaatsen dan op gravel. Ik ga proberen er zo snel mogelijk klaar voor te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog steeds mijn plaats heb bij de top twintig.”

De eerste horde richting top-twintig heet Alejandro Davidovich. De nummer 129 van de wereld, maar een gevaarlijke klant. De 20-jarige Spanjaard is nog maar sinds dit jaar prof, maar liet de voorbije maanden al héél wat mooie dingen zijn bij de grote jongens. In 2017 won hij nog Wimbledon bij de junioren, dus op gras kan hij alvast goed uit de voeten.

Door Maarten Delvaux
  • Meest recent