Bedrijf op Zaventem gehackt: 1.000 werknemers kunnen niet aan de slag, ook wereldwijd gevolgen

© ddl

ASCO Zaventem, dat vliegtuigonderdelen maakt voor onder meer Boeing en Airbus, is gehackt. De productie ligt zeker stil tot woensdagavond, meer dan duizend werknemers kunnen daardoor niet aan de slag. Ook andere vestigingen van het bedrijf zijn getroffen. “De autoriteiten zijn ingelicht en hebben ICT-professionals aangesteld om het incident verder te onderzoeken”, aldus het bedrijf.

evdg

ASCO is een Belgische onderneming die zich focust op de luchtvaartindustrie met hoofdzetel in Zaventem en dochterondernemingen in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Canada. Het bedrijf bouwt onderdelen voor vliegtuigen van Airbus en Boeing, en levert ook onderdelen voor de militaire vliegtuigen F-35 en A400M.

Op dinsdag ligt de productie van het bedrijf aan de Leuvensesteenweg in Zaventem echter stil: een cyberaanval, die vrijdag van start ging, zorgt ervoor dat meer dan 1.000 werknemers technisch werkloos zijn. Ook in de andere landen zijn vestigingen van het bedrijf getroffen. “De relevante autoriteiten zijn geïnformeerd en betrokken”, zegt Vicky Welvaert, HR-directeur bij ASCO. “Er zijn externe ICT-professionals aangesproken. We nemen de situatie zeer ernstig en we zullen alle mogelijke stappen nemen.” Ze wil zich niet uitspreken over de vraag of het probleem nu inmiddels reeds onder controle is of vanaf wanneer de bedrijfsactiviteiten terug opgestart worden.

Gijzelsoftware

De cyberaanval op de servers van het bedrijf is wellicht een geval van zogenaamde ransomware, dat is gijzelsoftware dat een chantagemiddel vormt om geld los te krijgen terwijl de systemen geblokkeerd worden. Voorlopig zijn er geen bewijzen dat er informatie ontvreemd is, benadrukt ASCO nog. Wie precies verantwoordelijk is voor het hacken van de systemen en wat de precieze implicaties zijn, is nog niet duidelijk.

“Ransomware komt meestal via een willekeurige aanval binnen”, zegt ethische hacker Inti De Ceukelaire. “Het gaat criminele organisaties vaak niet om wat een bedrijf doet, maar wel om het geld dat er circuleert. Ze sturen de ransomware dan ook uit naar duizenden computers tegelijkertijd om op zoek te gaan naar zwakke schakels of kwetsbare servers. Wellicht is dit zo bij ASCO gebeurt.”

Overmacht

De getroffen werknemers bij ASCO krijgen een vergoeding. “De werknemers hebben maandag te horen gekregen dat ze dinsdag en woensdag technisch werkloos zijn door overmacht”, zegt vakbondssecretaris Jan Baetens (ACV-CSC Metea). “We hebben een aanvraag ingediend voor erkenning van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Hierdoor vallen ze gedurende die twee dagen terug op een werkloosheidsvergoeding. Als de technische problemen zijn opgelost, willen we met de directie bekijken of zij niet met een supplement over de brug willen komen ter compensatie van het inkomensverlies van de werknemers.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt