Magnette (PS): “Minderheidsregering in Wallonië is ernstige piste”

© BELGA

Elio Di Rupo (PS) en zijn partijgenoot Paul Magnette zijn in Namen bezig aan een tweede consultatieronde met de andere partijen die verkozenen hebben in het Waals Parlement. Gesprekspartner op dinsdag is de extreemlinkse partij PVDA van Raoul Hedebouw. Met de MR was er vrijdag al een gesprek, Ecolo komt woensdag nog langs. Het cdH komt niet meer aan bod, die partij kiest voor de oppositie

De extreem-linkse partij wil de donkerrode accenten uit haar programma in een mogelijk regeerakkoord vertaald zien. “We willen een goeie rode wijn, geen slechte rosé die met water is aangelengd tot bocht”, zei Hedebouw voor aanvang van het overleg.

Meerderheidsakkoord

“We willen nog steeds een zo progressief mogelijk regering vormen”, zei Magnette. “Ik hoop echt dat we convergenties kunnen vinden met de PVDA en dat we hen kunnen overtuigen dat er wel degelijk iets ondernomen kan worden in Wallonië, met de Waalse middelen. Wat telt is wat we voor de mensen doen”, zei Magnette.

Als er geen meerderheidsakkoord gevonden kan worden met de PVDA, kan de PS nog altijd proberen een minderheidskabinet met Ecolo te vormen, gesteund door de PVDA, zei Magnette. “Die formule bestaat in negen van de 28 landen van de EU. Het is een ernstige piste, die het parlement meer rechten geeft”.

De PVDA waarschuwt wel dat het in dat scenario over elke tekst “geval per geval” zou onderhandelen.

Di Rupo

“In tegenstelling tot wat de PVDA beweert, zit er wel degelijk rood rond de tafel”. Dat heeft PS-voorzitter en Waals onderhandelaar Elio Di Rupo dinsdag verklaard. “Onze démarche is echt en oprecht. PVDA moet stoppen met excuses te zoeken”. De PS-voorzitter kan de uitspraken van Hedebouw maar matig appreciëren. “De koninklijke informateurs zijn vrij om te beslissen. Ze hebben ons nooit een vraag gesteld over andere partijen”, aldus Di Rupo. “Het moet gedaan zijn met de nep-excuses van PVDA. Wij zijn niet de slechteriken en we gaan ons niet op die manier laten behandelen. We zijn geen voetvegen”.

“Tot vandaag hebben we in alle talen gezwegen om het debat alle ruimte te geven. We zijn geen communicatie-oorlog gestart, maar we reageren op de leugen”, voegde de PS-voorzitter er aan toe.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten