Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

“Duizenden banen op de tocht bij Arcelor”

“Duizenden banen op de tocht bij Arcelor”

Foto: REUTERS

Staalreus ArcelorMittal kampt met overcapaciteit in Europa en lijkt om die reden afscheid te willen nemen van 19.500 werknemers met een tijdelijk contract. Het bedrijf is in gesprek met vakbonden over de op handen zijnde ingreep. Dat zegt topman Lakshmi Mittal in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

Door de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium wordt veel meer staal, en dan vooral goedkoop staal uit Azië, afgezet op de relatief open Europese markt. Volgens Mittal is er duidelijk sprake van overvloed. Sinds 2017 is de import van staal naar landen binnen de Europese Unie volgens hem met 30 tot 40 procent gestegen. Daarnaast is de vraag naar staal tanende.

Maar ArcelorMittal Europe overweegt blijkbaar niet om alle Europese contractanten, zowat 19.500 in totaal, te schrappen. Dat meldt de staalreus woensdag in een mededeling. Omdat de komende jaren ook banen kunnen sneuvelen, onderhandelt het bedrijf met vakbonden over dat mogelijk banenverlies. Daarbij is het niet uitgesloten dat ook enkele contractanten worden afgestoten, maar in een mededeling beklemtoont de Europese afdeling van ArcelorMittal dat het “geen gesprekken voert waarbij alle contractanten worden geschrapt.”

Hoogoven

Recent kondigde Arcelor al aan zijn productie in Europa te verlagen. Fabrieken in het Poolse Krakau, het Franse Duinkerke en het Duitse Eisenhüttenstadt maken al minder staal. Later dit jaar zal ook een fabriek in Bremen in Duitsland minder produceren als een geplande reparatie van een hoogoven wordt verlengd. Ook bij een fabriek in het Spaanse Asturië werd de productie verlaagd en wordt eind dit jaar een hoogoven gerepareerd. Die fabriek gaat daardoor langer dicht dan eerder gepland.