VS-voetbalsters krijgen de volle laag: 13-0 overwinning té uitbundig gevierd

“We waren gewoon blij met elk doelpunt. Dat vierden we. We wilden de Thaise speelsters zeker niet vernederen.” Dat zegt de kapitein van de Amerikaanse voetbalploeg, die op het WK in Frankrijk dinsdag de Thaise meisjes verpletterden met 13-0 en elk doelpunt even enthousiast vierde.

Lees verder onder de video

Toen de match eindelijk werd afgefloten, zakten de Thaise speelsters huilend op de grond, omdat ze met zo’n zware cijfers hadden verloren: 13-0 is een onuitgegeven uitslag op een WK. Maar ook omdat ze voelden dat hun Amerikaanse tegenstandsters het mes te diep in de wonde hadden gedraaid door elk doelpunt zo uitbundig te vieren.

Op sociale media kwam meteen een stroom verwijten aan het adres van de Amerikaanse speelsters op gang. Was het echt nodig geweest zoveel doelpunten te maken? En moest elk doelpunt weer zo enthousiast gevierd? Dat waren de meest geschreven opmerkingen.

VS-voetbalsters krijgen de volle laag: 13-0 overwinning té uitbundig gevierd
Topscorer Alex Morgan troost Thaise speelster.

Topscorer Alex Morgan, goed voor vijf doelpunten, nam de verdediging op zich. “Elk doelpunt telt’, zei ze aan de Amerikaanse pers. “In de groepsfase gaat bij gelijke stand de ploeg die het meeste doelpunten maakte door. Daarom bleven wij vieren na elk doelpunt.”

Trainster Jill Ellis vond juist dat haar speelsters zich correct en respectvol gedroegen door te blijven ervoor gaan. “Zo toon je dat je de tegenstrever niet onderschat.”

Door pom