N-VA-voorzitter Bart De Wever nodigt Vlaams Belang uit voor derde gesprek, Van Grieken krijgt voorrang op linkse partijen

Bron © BELGA

Bart De Wever en Tom Van Grieken Foto: ISOPIX

Vlaams Belang mag een derde keer op gesprek gaan bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. Dat heeft Belga woensdag uit goede bron vernomen. Sp.a en Groen werden nog niet uitgenodigd voor een derde ronde.

De formatiegesprekken op Vlaams niveau verlopen in de grootste discretie. Vlaams formateur Bart De Wever heeft intussen twee gespreksrondes achter de rug en daarbij is alleen PVDA afgevallen.

De voorbij week is er erg veel gezegd en geschreven over de gesprekken met Vlaams Belang. Nu blijkt dat de partij van Tom Van Grieken een derde keer op gesprek mag komen bij De Wever. Dat heeft Belga vernomen. Wanneer het gesprek zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. CD&V en Open VLD houden naar goede gewoonte de lippen stijf op elkaar over een eventueel derde gesprek met de formateur. De twee linkse partijen willen wel kwijt dat zij nog geen uitnodiging hebben ontvangen.

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca moeten daar evenwel geen te grote gevolgen aan worden gekoppeld. “N-VA wil hiermee nogmaals tonen dat het wil luisteren naar de Vlaming, maar ik blijf ervan overtuigd dat het niet echt de bedoeling is om Vlaams Belang aan boord te halen. Het is ook een zinloze discussie, omdat CD&V en Open Vld niet bereid worden gevonden om mee te stappen. Ik denk bovendien dat N-VA zelf ook niet met Vlaams Belang wil regeren. De partij zou daarmee haar argument verliezen dat een stem voor Vlaams Belang een verloren stem is.”

De Vlaamse formateur blijft vooral tijd rekken, vindt Bouteca. “Pas als er meer duidelijkheid komt over wat er federaal mogelijk is, zal men overgaan tot de vorming van een regionale regering. Ik vermoed dat er federaal al gesprekken worden gevoerd tussen PS en N-VA.”

LEES OOK. De regeringsvorming in Wallonië lijkt zo hard op die in Vlaanderen lijkt (+)

Bij N-VA bevestigt noch ontkent men een derde gesprek met het Vlaams Belang en houdt men zich aan de afgesproken mediastilte. “We werken verder”, klinkt het enkel.

Janssens niet akkoord

Chris Janssens, die voor Vlaams Belang met formateur Bart De Wever onderhandelt, gaat niet mee in de analyse dat de N-VA’er tijd aan het rekken zou zijn. “Het is wel een feit dat er nog geen enkele regeringsvorming in een definitieve plooi is gevallen, behalve in Brussel, dus is het logisch dat iedereen nog even naar iedereen blijft kijken.”